Mutatjuk, milyen könnyen visszafordíthatja az agy öregedésének jeleit

tánc
A legegyszerűbb módja az időskori hanyatlás megelőzésének
Vágólapra másolva!
Az öregedéssel romlik a mentális és a fizikai egészség is, amelyet tovább súlyosbíthatnak olyan betegségek, mint például az Alzheimer-kór. A Frontiers in Human Neuroscience tudományos szaklapban közzétett publikáció azonban azt az eredményt közölte, hogy az aktív életmód és rendszeres testmozgás visszafordíthatja az agy öregedésének jeleit. Talán nem meglepetés, de a legerősebb pozitív hatást a tánccal tudjuk elérni.
Vágólapra másolva!

Több típusú testmozgás növeli az agy területét

Arra már több kutatás rámutatott, hogy a rendszeres testmozgás az egyik legjobb öregedésgátló, ám a specifikusan az örömhormonokat is felszabadító táncról eddig kevés szó esett tudományos körökben.

– mutatott rá Dr. Kathrin Rehfeld, a tanulmány vezető szerzője, a németországi magdeburgi Neurodegenerative Diseases kutatója. – Eredményeink azt mutatják, hogy kétféle típusú testmozgás, konkrétan a tánc és az állóképességet fejlesztő edzés egyaránt növeli az agy területét, amely az életkorral csökken.

A tánc óriási erővel bír Forrás:Pinterest

Hozzátette: összehasonlításképpen, ha valaki csak táncol, az már észrevehető viselkedésbeli változásokat okoz és javítja az egyensúlyérzéket.

Minden héten új kihívással szembesítették az önkénteseket

A kutatók 68 éves átlagéletkorú önkénteseket vontak be a tanulmányukba, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csapat tizennyolc hónapon át rendszeresen járt táncolni, a másik csapat pedig állóképességet vagy rugalmasságot erősítő edzésre.

A szakemberek mindkét csoportnál növekedést tapasztaltak az agy hippokampusz régiójában.

Ez azért is fontos eredmény, mert ez a terület a leginkább hajlamos az életkorral összefüggő hanyatlásra, és olyan betegségek is könnyen befolyásolhatják a működését, mint az Alzheimer-kór. Nem mellesleg kulcsszerepet játszik az emlékezésben és a tanulásban, valamint az egyensúly megőrzésében is.

Az önkéntesek különböző tánclépéseket gyakoroltak Forrás: Getty Images

Noha a korábbi kutatások is rámutattak már, hogy a testmozgás leküzdheti az életkorral összefüggő agyi hanyatlást, eddig nem tudtuk pontosan, hogy milyen típusú testmozgás lehet a leghatékonyabb.

Ennek értékelésére az önkéntesek számára különböző napi edzéstípusokat határoztak meg a kutatók: a hagyományos fitnesz edzési program részvevői főként ismétlődő gyakorlatokat végeztek, például kerékpározást vagy nordic walkingot, de a táncosokat minden héten valami újabb kihívással szembesítettek.

– magyarázta Dr. Rehfeld. – Hetente különböztek egymástól a lépések, a kézmozdulatok, a tánc ritmusa és sebessége, amelyek mind egyfajta tanulási folyamatot igényeltek.

A kutató szerint az önkéntesek számára a legnagyobb kihívást a gyakorlatsorok megfelelő időben történő elvégzése jelentette.

A demenciában szenvedők erősen reagálnak zenére

A kutatók szerint talán pont ezek a „kihívások" jelentik az észrevehető pozitív különbséget az egyensúlyi helyzetben, amelyet a táncos önkéntesek mutattak. A szakemberek most erre a kutatásra építenének fel új fitneszprogramokat, amelyek potenciálisan maximalizálják az agy öregedésgátló hatásait.

A legegyszerűbb módja az időskori hanyatlás megelőzésének Forrás: pexels.com

– mondta Dr. Kathrin Rehfeld. – Tudjuk ugyanis, hogy a demenciában szenvedő betegek erősen reagálnak zenére; így a fizikai aktivitás és az aktív zene ígéretes aspektusait szeretnénk kombinálni.

A kutatók azt tanácsolják, hogy bátran álljuk fel és kezdjünk el ritmusra mozogni minden alkalommal, amikor megszólal az egyik kedvenc zenénk.

– zárta gondolatait a szakember. – A tánc ugyanis bizonyítottan hatékony eszköz ahhoz, hogy test és az elme új kihívásokkal küzdjön meg, különösen az idősebb korban.