Bizarr cserépedények lehettek a mai, modern cumisüvegek ősei

cumisüveg, cserépedény
Állati alakú ősi cumisüvegek az ausztriai Vösendorfból
Vágólapra másolva!
A Bristol Egyetem kutatói bemutatták a történelem eddig legkorábbi bizonyítékát annak, hogy a csecsemőket már az őseink is állati tejjel táplálták. Felfedték a mai cumisüvegek ősi megfelelőjét is, amelyek talán egy kissé bizarr kinézetűek és egyáltalán nem emlékeztetnek a modern társaikra.
Vágólapra másolva!

Kapcsolatot teremt a múlt és a jelen között

A kutatók mélyreható kémiai elemzéseknek vetették alá ezeket az ősi cumisüvegként funkcionáló cserépedényeket. Ahogy mondták,

az eszközök felfedezésének körülményei miatt merik bátran állítani, hogy ezeket csecsemők táplálására használták.

Az edények agyagból készültek, és a neolitikum környékén jelentek meg Európában, körülbelül ötezer évvel ezelőtt. A bronz- és a vaskorban viszont még inkább elterjedtek.

Késő bronzkori edények a Bécsi Múzeumban Forrás: Katharina Rebay-Salisbury

– mondta Dr. Julie Dunne, a Bristoli Egyetem Kémiai Iskolájának kutatója, a közelmúltban publikált tanulmány vezető szerzője.

Az ősi cumisüvegnek megfelelő edények meglehetősen aprók, bizonyára ezért, hogy a csecsemők kényelmesen megfoghassák és megtarthassák őket.

Található rajta egy úgynevezett „kifolyó" is, ahonnan a babák hozzájutottak a folyadékhoz.

Néhány változatban ezek a cserépedények állatalakúak vagy valamilyen állatra hasonlítanak. Az edények formája arra utal, hogy egykor a csecsemők cumisüvegként használhatták őket, de erre a kutatóknak egyelőre nincs közvetlen bizonyítékuk.

Könnyen lehet az is, hogy betegeknek vagy fogyatékkal élőknek készítették őket.

Leginkább háziasított tejet tartalmaztak

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon milyen táplálékot tartottak ezekben az edényekben, ezért kielemeztek három darab, egy bajorországi gyereksírban található példányt. Arra jutottak, hogy az eszközök meglehetősen kis méretűek, körülbelül 5-10 cm átmérőjűek, amihez egy rendkívül keskeny kifolyó tartozik.

Állati alakú ősi cumisüvegek az ausztriai Vösendorfból Forrás: Enver-Hirsch / Wien Museum

Az edényekben található élelmiszer-maradványok azt mutatták, hogy egykor állati tejet töltöttek beel: leginkább tehén-, juh- vagy kecsketejet.

– mutatott rá Dr. Julie Dunne. – Bár a hasonló eszközök igen ritkák, de megtalálhatók például a római vagy az ókori görög kultúrában is.

A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány az első, amely kapcsolatot talált a meghökkentő külsejű edények és a babák táplálása között.

A kutatók most szeretnének egy nagyobb földrajzi vizsgálatot végezni és megnézni, hogy a hasonló kinézetű eszközök vajon ugyanazt a célt szolgálták-e a múltban.