Szereti kurkumával ízesíteni az ételeit? Van egy nagyon rossz hírünk

kurkuma
A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését
Vágólapra másolva!
Előnyös tulajdonságait az egészségipar is felismerte, gyógyító hatását a modern orvostudomány is intenzíven kutatja. A kurkuma, más néven indiai sáfrány az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény. Színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin felelős. Ám a Stanford Egyetem által vezetett friss tanulmány kimutatta, hogy gyógynövény a világ egyik legfontosabb kurkumatermesztő régiójában, Bangladesben ólommal szennyezett.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas évek óta okoz problémákat

Az élelmiszertermékekben az ólomtartalom szó szerint tiltott és nem véletlenül. A toxikus nehézfémek közül ez az egyik legrégebben ismert, mérgezést okozó anyag. Erős neurotoxin, amelyet még a legkisebb mennyiségben sem lehet biztonságosnak tekinteni.

Egy most közzétett vizsgálat azonban megerősítette, hogy a kurkuma fogyasztása az elsődleges kiváltó oka a bangladesiek vérében megemelkedett ólomszintnek.

kurkuma gyökerek Forrás: Flickr/Joachim Schlosser

– mondta Jenna Forsyth, a Stanford Woods Környezetvédelmi Intézet posztdoktori hallgatója, a Environmental Science & Technology tudományos lapban közzétett publikáció vezető szerzője.

A kutatók rámutattak, hogy a probléma egészen a nyolcvanas évekre vezethető vissza, amikor az országban hatalmas árvizek pusztítottak.

A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését Forrás: Pixabay

A rengeteg nedvesség tompává tette a kurkuma jellegzetes sárga színét.

Ám a vásárlók a jellegzetes színű terméket keresték, és emiatt a termelők cselhez folyamodtak: a játékok és a bútorok színezésére használt ólomkromátot (ipari sárga pigment) adtak a gyökérzetből nyert fűszerhez.

A gyakorlat több helyen továbbra is érvényben maradt, mert olcsó és gyors módszer a kívánt szín előállítására. Más vizsgálatok szerint az ólomszennyezés emellett a talaj szennyezettségéhez is kapcsolódhat.

Már kis mennyiségben is veszélyes

Már kis mennyiségű ólom jelenléte is komoly szervi károsodásokat okozhat egy felnőtt szervezetben. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, amelyben visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki.

Erős neurotoxinként a szürke fém növelheti a magas vérnyomást, a mentális zavarokat, a fejfájást, de többek között izomgyengeséget, hasi fájdalmat is okozhat.

A legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemők és kisgyermekek, akik kettő éves kor alatt fokozottabban érzékenyek az ólomra. Ezért válik halálos áldozattá minden negyedik ólommérgezett kisgyermek.

A kurkuma hatékonyan megköti a reaktív oxigéngyököket Forrás: Getty Images

A megnövekedett ólomszinttel diagnosztizált gyermekek mintegy 90 százaléka alacsonyabb jövedelmű országokban él, és az ebből adódó kognitív károsodások évente óriási problémát jelentenek.

– magyarázta Stephen Luby, a Stanford Globális Egészségügyi Innovációs Központ kutatási igazgatója és orvos-professzora.

A kutatók vizsgálataik során nyomon követték az ólomkromáttal fertőzött kurkuma útját és végül bizonyították a kapcsolatot a bangladesiek vérében található ólommal.

Nem találtak azonban közvetlen bizonyítékot arra, hogy a szennyezett gyógynövény kikerült volna Bangladesből.

A kutatók most egy olyan szűrőberendezés használatát javasolják, amely képes az ólom és más vegyi anyagok felismerésére. Emellett hatékonyabb és eredményesebb szárítási technológiákat javasolnak a kurkuma feldolgozásához.