Van egy biztos receptünk az emlőrák kockázatának csökkentésére

hagyma hagymák
Different varieties of garlic at International Green Week in Berlin, Germany, 23 January 2015. The 80th International Green Week comes to a close. Photo: FELIX ZAHN/dpa
Vágólapra másolva!
A hagyma és a fokhagyma kulcsfontosságú alkotóelemei a sofritonak, vagyis a zeller, a sárgarépa és a hagyma szentháromságának, amit előszeretettel használnak az olasz és a Puerto Rico-i konyha alapanyagaként. Az újabb kutatások szerint ezek a zöldségek ráadásul biztos receptet jelenthetnek az emlőrák kockázatának csökkentéséhez.
Vágólapra másolva!

Védőhatást biztosíthat a rákos megbetegedés ellen

A Buffalo Egyetem és a Puerto Rico Egyetem kutatói olyan, népesség-alapú tanulmányt végeztek, amely a hagyma-fokhagyma fogyasztása és az emlőrák kapcsolatát vizsgálta.

– mondta Gauri Desai, az egyedülálló tanulmány vezető szerzője, az UB's School of Public Health and Health Professions doktori hallgatója. – Azoknál a nőknél, akik naponta többször fogyasztottak sofritót, 67 százalékkal csökkent a kockázat, mint azoknak a nőknek, akik soha nem ették ezeket.

A hagymában és a fokhagymában rejtőzhet a megoldás Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn

A tanulmány ötletét korábbi tudományos bizonyítékok is alátámasztják, amelyek azt mutatják, hogy a hagyma és a fokhagyma fogyasztása védőhatást biztosíthat a rákos megbetegedés ellen.

Statisztikai adatok alapján lehetségesnek látszik, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a gyomorrák, valamint a vastagbél- és a végbélrák kockázatát.

A kutatók eredményeket a Nutrition and Cancer tudományos folyóiratban tették közzé.

A benne található vegyületek rejtik a kulcsot

A tanulmányhoz a kutatók Puerto Rico-t választották, miuátán az ott élő nők nagyobb mennyiségben fogyasztanak hagymát és fokhagymát, mint Európában és az Egyesült Államokban. Ez a jelenség javarészt a sofrito népszerűsége miatt alakult ki. A Puerto Rico-i konyhában a hagymát és a fokhagymát rendszeresen fogyasztják „guisos"-ban (pörkölt), valamint bab- és rizs alapú ételekben.

A sofrito jótékony hatású alapanyagai Forrás: pexels.hu

– magyarázta Desai. – Szerettük volna megérteni, hogy miért alacsonyabb ez az arány a világ többi részéhez képest, ahol a megbetegedések száma jellemzően tovább emelkedik.

Jo Freudenheim, a tanulmány társszerzője rámutatott: a fokhagyma igen gazdag flavonolokban és szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát, valamint a gyógyhatását adják.

A fokhagyma olyan vegyületeket tartalmaz, mint S-allilcisztein-szulfoxid, a diallil-szulfid, a diallil-diszulfid és az allináz enzim, míg a hagyma S-1-propenil-cisztein-szulfoxidokat tartalmaz.

Ezek pedig antikarcinogén (rákellenes) tulajdonságokat mutatnak.

(MedicalExpress)