Ötven év után először látható újra a spanyol Stonehenge

Guadalperal Dolmen
A Guadalperal Dolmen ötven év után most először látható
Vágólapra másolva!
Ötven év után újra látható Spanyolország nyugati részén az az ősi, hétezer éves megalitikus emlékmű, amely Guadalperal Dolmen néven vált ismerté és eddig egy tó mélyén rejtőzött. A helyiek és a kutatók egymás között csak a spanyol Stonehenge néven emlegetik.
Vágólapra másolva!

Ezer évvel idősebb lehet, mint az angliai rokona

A NASA Landsat 8 műholdjának felvételei azt mutatják, hogy az ősi emlékmű ismételt megjelenése a Valdecañas-víztározó igen alacsony vízszintjének köszönhető, ami Európában (és a bolygó többi részén) a rekordhőség és az aszály miatt következett be.

A Guadalperal Dolment a helyiek és a kutatók gyakran a spanyol Stonehenge néven emlegetik, amely egy nagy, körülbelül 150 darab, körülbelül 1,8 méter magasságú kőoszlopokból álló kör, amely egy központi, nyitott ovális körül van elrendezve.

A régészek úgy gondolják, hogy a szerkezet a 4. vagy 5. évezredben épülhetett, tehát mintegy ezer évvel idősebb, mint az angliai rokona.

A Guadalperal Dolmen ötven év után most először látható Forrás: Pleonr/CC BY-SA 4.0

A titokzatos kőemléket egykor egy hatalmas, kőből készült tető fedhette, amely elzárta a rituálékat az illetéktelen szemek elől.

A bejáratot egy különösen nagy méretű kő, egy úgynevezett „menhir" jelzi; egyik oldalán egy vésett emberi alak, másik oldalán egy vonagló szimbólummal, amely egy kígyót vagy a közeli Tagus-folyót ábrázolhatja. A kutatók szerint ha valóban egy vízi utat jelöl, akkor ez a kő Európa egyik legrégebbi térképét jelenti.

Az esők közeledtével a kövek valószínűleg ismét elmerülnek

Az Atlas Obscura szerint a dolmeneket először az 1920-as években ásták ki Spanyolország Extremadura régiójában, közvetlenül a spanyol-portugál határtól keletre, ám nem tették közzé az 1960-as évekig.

Akkor azonban lezárták a helyet és 1963-ban az egykori spanyol diktátor,

Francisco Franco átfogó mérnöki programjának végrehajtása miatt elárasztották vízzel a völgyet, ahol a dolmenek álltak.

A spanyol Stonehenge így a Valdecañas-víztározó, egy ember által készített tó aljára merült, ami mellé építettek egy hidroelektromos gátat is, ami a mai napig áramot termel.

A Guadalperal Dolmen helye a NASA felvételén Forrás: NASA

A rezervoár létrehozása óta néhány megalitikus szikla csúcsa alkalmanként felszűnt a víz felszínén, ám az egész emlékmű azóta sem fedte fel magát teljes egészében.

A kutatók szerint azonban nemsokára, az őszi és a téli esők közeledtével a kövek valószínűleg ismét elmerülnek.

A helybéliek petíciót nyújtottak be és kérték, hogy helyezzék át az egész emlékművet egy magasabb területre, hogy a köveket szabadon tudják tanulmányozni és nem mellesleg látogathatóak is legyenek.

Néhány régész azonban attól tart, hogy a kövek mozgatása felgyorsíthatja az ősi megalitikus építmény pusztulását. Ezt pedig szeretnék elkerülni.