Egy kékcápa tetemével parádéztak egy brit tenger gyümölcsei fesztiválon

kékcápa, Plymouth
Vágólapra másolva!
Egy brit városban az egyik tenger gyümölcsei fesztivál alkalmával egy kékcápa tetemével vonultak fel - legalábbis a kritikusok szerint -, ami elég nagy vitát gerjesztett bizonyos körökben, már csak azért is, mert egy olyan cápafajról van szó, amely mérsékelten fenyegetett fajnak számít.
Vágólapra másolva!

A Plymouth Seafood fesztivált a délnyugat-angliai Plymouth kikötővárosában tartották a múlt hétvégén. A cápa egy járulékos fogás volt, tehát nem szándékosan fogták ki a tengerből. Ahogy az alábbi képen is látható,

két ember felemelve mutogatja a cápát a fesztivál látogatói előtt.

A képet a helyi turisztikai iroda Instagram-oldalán is megosztottak, utalva arra, hogy este meg is főzik majd az állatot.

A képet azóta törölték az oldalról, de a Twitteren és a Facebookon továbbterjedt, és azóta igen nagy felháborodást váltott ki. A városi tanács elismerte, hogy újra fogják gondolni a közösségi médiával kapcsolatos tevékenységüket.

A kép sok ember számára sértő volt, és a Facebookon vita bontakozott ki arról, hogy a kép erkölcstelen volt-e vagy sem. Az egyik hozzászóló szerint

Mások szerint nem mutattak tisztelet az állat felé, illetve túl messzire mentek ezzel az akcióval.

Voltak olyanok is, akik szerint viszont nem volt annyira problémás a kép. Az egyik hozzászóló szerint

Egy másik pedig gúnyosan megjegyezte, hogy

"egy halász egy cápával evés céljából egy tenger gyümölcsei fesztiválon, ó ne!"

A Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület szerint a kékcápa a mérsékelten fenyegetett fajok közé tartozik világviszonylatban. Ennek ellenére jelenleg semmilyen korlátozás nincsen ezen fajok elfogásával kapcsolatban - olvasható a Fox News oldalán.

Az Ocean Conservation Trust, mint óceánvédő jótékonysági rendezvény viszont nem helyesli a kékcápaevést és csalódott az eset miatt, és hogy a séf előtt is bemutatásra került a hal.

A helyi hatóságok összességében elítélték a történteket, és elmondták, hogy nem lett volna szabad ezt megengedni, hozzátéve, hogy már tettek is intézkedéseket, hogy a jövőben még egyszer ez ne fordulhasson elő. Mint brit óceánváros, büszkék tengeri örökségükre, és síkra szállnak vizeik megóvása érdekében, az azokon élő állatok pedig rendkívül fontosak számukra - mondta Sarah Gibson, a fesztivál egyik vezető szervezője.

Eközben az érintett étterem tulajdonosa is megszólalt, aki szerint

aránytalanul lett felfújva ez az egész szituáció, és a cápa soha nem volt felvonultatva.

Ben Squire hozzátette, hogy a cápát nem kifogták, hanem már halott volt, amikor a hajójuk fedélzetére került. Visszadobhatták volna, de inkább elhozták a fesztiválra, hogy jótékonysági célú aukción árverésre bocsássák, és ezzel segítsenek a tengeren életüket vesztett horgászok családjainak.

Ennek ellenére sajnálja, hogy a képet a vállalkozása nevében tették közzé. Azt is hozzátette, hogy nem helyesli a cápahorgászatot mint sportot, vagy a kereskedelmi célú cápahalászatot.