Nagy veszély fenyegeti a szusirajongókat

FILE: Sushi restaurant Sukiyabashi Jiro SUSHI japan cuisine FOOD delicious ginza
szusi
This file photo taken on March 17, 2018 shows (from left) tuna, kohada dotted gizzard shad and simmered anago conger eel at Sukiyabashi Jiro in Tokyo’s Ginza district. Jiro Ono, Owner of sushi restaurant Sukiyabashi Jiro was born in Shizuoka Prefecture in 1925. He apprenticed at a ryokan inn at age 7. He moved to Tokyo and began a career as a sushi chef in when he was 25. In 1965, he opened the sushi restaurant Sukiyabashi Jiro in Tokyo’s Ginza district. Ono was awarded a Medal with Yellow Ribbon in 2014. His flagship restaurant in Ginza received three stars from Michelin. On April 23 in 2014, Japanese Prime Minister Shinzo Abe and then U.S. president Barack Obama visited the restaurant and had dinner together. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A szusirajongók jóval nagyobb az eséllyel fertőződhetnek meg antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokkal, mint a többi ember, állítják a kutatók. Ennek az az oka, hogy a tengerekben gyorsan terjednek ezek a mikrobák.
Vágólapra másolva!

A delfineket tanulmányozó kutatók azt tapasztalták, hogy a kezelhetetlen betegségeket okozó baktériumok száma megduplázódott az utóbbi alig öt évben. Noha a delfineket csak néhány helyen fogyasztják, ennek ellenére jó indikátorai a többi tengeri élőlény fertőzöttségének, amelyek viszont gyakran kerülnek a tányérokra.

Elsősorban a nyersen vagy félig nyersen fogyasztott halak fogyasztása jelent veszélyt, mert ezekben nem pusztulnak el azok a szuperbaktériumok, amelyek gyógyíthatatlan betegségeket okozhatnak. Ezek az antibiotikum-rezisztens baktériumok jelentik az egyik legnagyobb kihívást az orvostudomány számára.

Nyers halas szusik Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Ikuhiro Yoneda

A baktériumok zöme úgy vált ellenállóvá az antibiotikumokkal, hogy az emberek segítették a kiszelektálódásukat. Sokan szednek ugyanis rossz adagolással vagy fölöslegesen antibiotikumokat, és ezzel elősegítik az antibiotikum-rezisztens baktériumok kiválasztódását.

A kutatók azt találták, hogy az antibiotikum-rezisztens E. coli törzsek száma megduplázódott 2009 és 2015 között. E közben a súlyos tengeriétel-mérgezést okozó Vibrio alginolyticus is elszaporodott.

Néhány emlősben még a hagyományosan kórházi fertőzéseket okozó Acinetobacter baumannii baktériumot is megtalálták.

A palackorrú delfin (Tursiops truncates) világszerte elterjed faj, a trópusi és mérsékelt vizekben és gyakran létható az Amerikai Egyesült Államok tengerpartjai mentén Forrás: https://www.livescience.com/15150-dolphin-recovery-human-healing.html

Ez meglehetősen aggasztó az emberi egészség szempontjából is, mondta Adam Schaefer, a kutatás vezetője a The Telegraph lapnak. Sajnos arra utal, hogy a többi tengeri élőlény is fertőzött lehet.

Ez rossz hír a szusirajongóknak és a nyers halételek kedvelőinek. Főzéskor vagy sütéskor ugyanis elpusztulnak ezek a kórokozók, de a nyers ételekben benne maradnak és szélsőséges esetekben fertőzést, sőt halált is okozhatnak.