Terjed a kanyaró világszerte: már csak a védőoltások segíthetnek

vakcina
Vágólapra másolva!
A védőoltások már jelenleg is évente 2–3 millió életet mentenek meg, de a globális átoltottság javításával további 1,5 millió haláleset lenne megelőzhető. A világ első Védőoltásügyi Világkonferenciáját a héten tartották Brüsszelben, melynek célja, hogy felgyorsítsa a globális fellépést a védőoltással megelőzhető betegségek terjedésének megfékezése érdekében.
Vágólapra másolva!

Mindenki számára elérhetővé tennék a védőoltásokat

A világ első Védőoltásügyi Világkonferenciáján a megjelentek egyetértettek abban, hogy míg éveken keresztül javulni látszott a helyzet, most kritikus fordulóponthoz érkeztünk.

– tájékoztatott Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a konferencián. – Meg tudjuk fordítani, és meg is kell fordítanunk ezt a tendenciát; ehhez mindenki számára biztosítanunk kell a védőoltások nyújtotta előnyöket.

Felgyorsítanák a globális fellépést a védőoltással megelőzhető betegségek terjedésének megfékezése érdekében Forrás: Thinkstock

Hozzátette: itt az ideje fokozni erőfeszítéseinket, hogy a védőoltások az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhető, szerves részévé váljanak.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy sürgősen fokozni kell a védőoltással megelőzhető betegségek – például a kanyaró – megállítására irányuló erőfeszítéseket.

Az elmúlt három évben ugyanis hét ország (köztük négy európai) vesztette el kanyarómentes státuszát. A közelmúltbeli kitörések a teljes átoltottság hiányának közvetlen következményei; az elégtelenül beoltott tizenévesek és felnőttek is megfertőződtek a vírussal.

A kanyaró veszélyes betegség, amely a fejlődő világban gyermekek tízezreinek haláláért felelős.

Súlyos hiányosságok az immunizációs lefedettségben

Az Egészségügyi Világszervezet a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanságot említette globális szinten az egészséget veszélyeztető tíz legfontosabb tényező közt. Felhívta azonban a figyelmet, hogy

a védőoltások biztonságosak és hatékonyak, és a fejlett egészségügyi alapellátási rendszerek alapját képezik.

A tapasztalatok szerint a bizalom hiánya következtében jelentősen csökken az oltási lefedettség, holott a magas lefedettség elengedhetetlen az úgynevezett nyájimmunitás biztosításához, és hiánya a betegség gyakoribb megjelenéséhez vezet.

A védőoltások életmentő fontosságúak Forrás: U.S. Air Force photo/Desiree N. Palacios/Desiree N. Palacios

– mutatott rá a WHO legutóbbi jelentése. – Már ezek a féléves adatok is meghaladják a 2006 óta éves szinten jelentett esetszámokat.

A WHO és tagországai, valamint az Európai Unió határozott lépéseket tesz az immunizációs lefedettség hiányosságainak orvoslására, ami gátat szabhatna a védőoltással megelőzhető betegségek akadály nélküli terjedésének.