A leghatékonyabb stresszgyilkos az irodai kutya vagy macska

kutya, iroda
Egyre több kutya kerül az irodákba
Vágólapra másolva!
Manapság már egyáltalán nem számít furcsa ötletnek, ha a kedvtelésből tartott háziállatunkat magunkkal visszük az irodába. Marie-José Enders, az Open University kutatója az állatok és az emberek kapcsolatát tanulmányozta és rámutatott, hogy a munkahelyünkön jelen lévő kiskedvencek hozzájárulhatnak a kortizol szint csökkentéséhez, így talán kevésbé stresszesen élünk meg egy-egy fokozott idegeskedéssel járó munkanapot.
Vágólapra másolva!

Barátságosabbnak tekintik a kutyás dolgozókat

Hathatósan csökkentik a kortizol szintet és ügyesen lejjebb tornásszák ezáltal a stressz szintünket az irodába magunkkal vitt házikedvencek. Az Open University kutatói azonban nem csak ennek a tényére találtak bizonyítékot, hanem azt is elmagyarázták, hogy a kutyásokat mások sokkal barátságosabbnak tekintik és ezzel a munkahelyi kapcsolataink is jelentősen javulhatnak.

A kutató egy holland vállalatnál, a Wallaart & Kusse Public Affairs cégnél végzett teszteket és arra jutott, hogy a korábban vélteknél nagyobb jelentősége van annak, ha egy irodai háziállat fogad reggelente minket az irodában. Ezt a jó érzést csak tovább erősíti az, hogy ezekről a macskákról, kutyákról és más állatokról gondoskodni kell, etetni és itatni őket.

Egyre több kutya kerül az irodákba Forrás: Getty Images/iStockphoto/[email protected]/Alexey Kuznetsov

– magyarázta Rachel Kusse, a cica gondozója. – Mindannyian úgy döntöttünk, hogy az irodába fogadjuk a macskát.

Az olyan, nagyobb vállalatoknál, mint például a Google, nem szokatlan az, hogy a munkavállalók magukkal viszik a kutyájukat az irodába, de ez a gyakorlat egyre inkább terjed a világban.

Több oxitocin termelődik a szervezetben

Manapság az irodai kutya- vagy macskatartás már egyáltalán nem számít furcsa ötletnek és egyre több kutatás erősíti meg ennek az előnyeit. A Virginia Commonwealth University néhány évvel ezelőtt végzett tanulmánya kimutatta, hogy az emberek kevesebb stresszt élnek meg akkor, amikor egy kutya van a környezetükben.

A kutatók a gyár alkalmazottjaitól nyálmintákat vettek és megvizsgálták, hogy mekkora a kortizol stresszhormon része.

Csökkentik a stressz szintjét, növelik a termelékenységet Forrás: Pixnio

Az eredmények azt mutatták, hogy csak azoknak az alkalmazottaknak, akiknek a közelében ott volt egy kutya, a nap végére alacsonyabbá vált a kortizol szintje.

Tartós leterheltség, a folytonos stressz hatására a mellékvese kimerülhet, és megjelennek az anti-stressz hormon, a kortizol hiány tünetei.

– mutatott rá Marie-José Enders, az Open University kutatója, aki az állatok és az emberek kapcsolatát tanulmányozza. – A kortizol szint nemcsak csökken, amikor egy kutyát simogatunk, hanem egyre több az oxitocin hormon termelődik a szervezetünkben, ami nyugodtabb és boldogabb érzetet eredményez.

Hozzátette: egy kutya megkönnyítheti bizonyos helyzetek megoldását is, produktívabb munkavégzésre sarkall, növeli a termelékenységet és motiváltabbá teszi a dolgozókat.