Az egyik legnagyobb valaha volt repülő állatot fedezték fel Kanadában

Cryodrakon boreas
Cryodrakon boreas.
Vágólapra másolva!
Az egyik valaha volt legnagyobb, 10 méter szárnyfesztávolságú és 250 kilogrammos repülő hüllő maradványait fedezték fel Kanadában.
Vágólapra másolva!

Akkora volt mint egy kis repülőgép

A mintegy 77 millió éve élt állat megkövült maradványait már harminc éve megtalálták a kanadai Alberta tartományban, de paleontológusok egy csoportja csak most azonosította önálló fajként Cryodrakon boreas néven.

A legnagyobb repülő hüllő, a Cryodrakon boreas grafikája, kanadai színekben Forrás: https://phys.org/news/2019-09-reptile-species-largest-animals.html

A késő krétakori pteroszauruszok Albertában talált példányát eddig a 10-12 méteres szárnyfesztávolságot is elérő Quetzalcoatlus nemzetséghez tartozónak vélték.

Kiderült, hogy eddig ismeretlen új faj az óriás

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói tüzetesebb vizsgálat alapján állapították meg, hogy különálló fajról van szó.

Cryodrakon boreas. Forrás: https://phys.org/news/2019-09-reptile-species-largest-animals.html

A felfedezésről a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában számolt a kutatócsoport, amelynek egyik vezetője, David Hope szerint az eddig ismeretlen faj azonosítása pontosabb képet ad a repülő hüllők sokszínűségéről és evolúciójáról Észak-Amerikában.

A Cryodrakon boreas jobb felkarcsontja (humerus). Forrás: https://phys.org/news/2019-09-reptile-species-largest-animals.html

A pteroszauruszoknak eddig több mint 100 faját azonosították

Amerikában, Ázsiában és Európában. A krétakor többi repülő hüllőjéhez hasonlóan a Cryodrakon boreas húsevő volt, gyíkokkal, kisebb emlősökkel, sőt dinoszauruszbébikkel táplálkozhatott.

(Forrás: MTI)