A halászat miatt nagyon megfogyatkoztak a tigriscápák

tigriscápa
A csíkos hátú tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a trópusi és szubtrópusi vizek lakója
Vágólapra másolva!
Hetvenegy százalékkal esett vissza a tigriscápák száma az északkelet-ausztráliai Queensland állam partjainál - derült ki két ausztrál egyetem kutatásából.
Vágólapra másolva!

Drámaian lecsökkent a tigriscápák száma Ausztrália partjainál

"A déli régiókat tekintve ez szokatlanul gyors ütemű csökkenésnek számít" - mondta Chris Brown, a Griffith Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt

.Az ausztrál kutatókat és a szélesebb tudományos közösséget is meglepte, hogy a populáció csökkenését mutató adatokat megelőzően megszaporodtak a cápatámadások a Nagy-korallzátony térségében.

Tigriscápa (Galeocendo cuvier). Forrás: Albert Kok

A sydney-i Taronga állatkert adatai szerint 2017 óta tíz cápatámadást jegyeztek fel a queenslandi partok közelében,

ezek közül az egyik halálos kimenetelű volt.

Noha nem tudni pontosan, hogy ezek közül hány köthető a tigriscápákhoz, a fajra az agresszív viselkedés jellemző a térségben, és a szakemberek úgy vélik, hogy az incidensek jelentős része hozzájuk köthető.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier). Forrás: Elter Tamás

"A tigriscápák csúcsragadozók, amelyeknek alig akad természetes ellenségük, ezért a populáció hanyatlásáért valószínűleg a túlhalászat a felelős" - mutatott rá Brown. Hozzátette: "a visszaesés azért meglepő, mert a tigriscápa az egyik legellenállóbb nagytestű cápafaj.

A tigriscápa kakastaréjszerű fogai úgy működnek, mint a konzervnyitó Forrás: Wikimedia Commons

A nőstények akár 70 utódot is világra hoznak háromévente, ami azt jelenti, hogy a populációnak el kellene viselnie a mérsékelt szintű halászatot".

Ausztrália védi a legszigorúbban a cápákat

A Queenslandi Egyetemen dolgozó George Roff szerint világviszonylatban Ausztrália rendelkezik az egyik legszigorúbb szabályozással a cápák védelmére vonatkozóan, ugyanakkor a műholdfelvételeket elemző közelmúltbeli tanulmányok szerint a szigetország keleti partvonala rendkívül kockázatos terület a tigriscápák számára a horogsorral végzett, kereskedelmi célú halászat miatt.

(Forrás: MTI)