Jelentősen növelik a légszennyezettséget az amazonasi erdőtüzek

Amazonas Brazília erdőtűz
Gomolygó füstfelhők az égő brazíliai esőerdők felett (műholdas felvétel)
Vágólapra másolva!
Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették azok a műholdas felvételek, melyeket az Európai Űrügynökség tett közzé hétfőn.
Vágólapra másolva!

A térképeken látható, hogy augusztusban megnövekedett a szennyezőanyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben. Az Európai Űrügynökség közlése szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.

Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök az elmúlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre hatvan napos tilalmat hirdetett.

Az amazonasi erdőtüzekből származó szén-monoxid mennyiségének növekedése 2019 júliusa és augusztusa között Forrás: ESA (contains modified Copernicus data (2019), processed by SRON)

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a százezret, amely 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.

Egészségügyi szakemberek elmondták, hogy tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főként a kisgyerekek és az idősek esetében.

Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma jelentősen növekedett augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyermekkórházban.

Gomolygó füstfelhők az égő brazíliai esőerdők felett (műholdas felvétel) Forrás: Copernicus Sentinel data (2019), processed by ESA

A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amelyek nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. "A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek" - mondta Libonati. Hozzátette: az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet. Az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát.

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élők számára. Javasolják, hogy az emberek ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot és szemvédőt és használjanak légkondicionálót főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban.