A szellemrákok a gyomrukban lévő fogakkal is kommunikálnak

szellemrák
Különleges módon képesek a kommunikációra
Vágólapra másolva!
A szellemrákok vagy más néven homokrákok képesek a morgásra és más hangokra. Míg hozzájuk hasonlóan számos rákfélének vannak fogai a gyomrukban az ételek őrléséhez, ez lehet az első faj, amely ezeket a kommunikációhoz is használja.
Vágólapra másolva!

A különböző fenyegetésekre reagálnak

Az már régóta ismert, hogy a szellemrákok (Ocypode quadrata) képesek hangokat kiadni annak érdekében, hogy elüldözzék a betolakodókat; az ollójuk behajlításával vagy azok összeérintésével. Ám amikor egy másik állat túl közel kerül, akár függőlegesen is képesek tartani az ollóikat.

Jennifer Taylor, a kaliforniai Scripps Institute of Oceanography intézetének munkatársa azonban észrevette azt is, hogy a rákok csikorgáshoz vagy morgáshoz hasonló hangot adnak ki, amikor fenyegetve érzik magukat. Ezek a neszek ráadásul olyan hangosak, hogy könnyen meghallhatjuk őket.

Különleges módon képesek a kommunikációra Forrás: Dawna Moore/Alamy

– mondta Taylor, aki azonban nem láthatta, hogy mi okozza ezeket a hangokat.

A kutatók ezért egy dobozba tették a rákot és átvitték azt egy közeli kórház röntgenosztályára, hogy megnézzék, hogy mi is történik morgás közben. Az állatokat különböző fenyegetésekre reagáltatták, beleértve egy játékrákot és egy kis robotot.

Ezeket a hangokat használják a kommunikációhoz

A röntgen-fluoroszkópiával készített felvételek rámutattak, hogy a morgó hangok egy időben keletkeznek a gyomorban található fogak mozgásával (az úgynevezett gyomormalmokkal), ám nem a táplálkozáshoz használták őket. Számos állat, a férgektől és puhatestűeken át a madarakig, rendelkezik egy olyan „mechanizmussal", amely során

a táplálékot mechanikailag feldarabolják a zúzagyomorban, amely akár különös hangokat is képes előidézni.

Mivel ezek az állatok fogatlanok, az izmos falú, őrlőmozgást végző zúzógyomruk e funkciója igen fontos. Munkáját a madarak esetében a lenyelt kisebb kavicsok segítik, amelyek a hiányzó fogakat pótolják.

Ennek a zúzógyomornak a másik fajtája, a proventrikulusz a rákoknál fordul elő: a gyomor első részén helyezkedik el, csontocskákból és izmokból áll, amelyekkel összeőrli a táplálékrészecskéket.

Az apróbb kavicsok lenyelése nem véletlen a madaraknál Forrás: Stvorecz Adrián

Ezután a táplálékszemcsék a sörtéken átszűrődve kerülnek a gyomor hátsó részébe.

Taylor azt gyanítja, hogy ezeknek az állatoknak egy része ezeket a zörejeket szintén felhasználja a kommunikációhoz.

Néhány hal ugyanúgy képes morogni és a kutatók szerint ők is ugyanazt a mechanizmust használják, mint a szellemrákok. Friss eredményeiket a Proceedings of the Royal Society B tudományos folyóiratban publikálták.