Öt gyakorlati megoldás a klímaváltozással szemben

2019.09.10. 18:21

A következő tíz évben 1800 milliárd dollárt (541 ezer milliárd forintot) kellene ráfordítani világszerte azokra a stratégiákra, amelyek lehetővé tennék, hogy a bolygó alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz - mutatott rá jelentésében egy globális bizottság.

Öt gyakorlati megoldás a klímaváltozással szemben

A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation)

öt gyakorlati megoldást fogalmazott meg globális költség-haszon elemzésében,

amely szerint a szóban forgó stratégiák megvalósítása nettó több mint 7 ezer milliárd dollár hasznot hozna - írja a BBC hírportálja.

Biztosítaná a fenntartható gazdálkodást, ha lennének az öntözéshez víz szivattyúk.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546

A Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Krisztalina Georgieva, a Világbank igazgatója által vezetett globális bizottság szerint a gazdagabb országoknak erkölcsi kötelességük befektetni olyan adaptációs intézkedésekbe, amelyek az egész világ javát szolgálják, ugyanis az éghajlatváltozás hatásaival leginkább küzdő országok "a felelősek a legkevésbé a problémákért" - mutatott rá a jelentés.

Ugandában növény szakértők javítják a mezőgazdasági megélhetést megmutatva a gazdáknak a szárazságtűrőbb és a betegségeknek ellenállóbb terményfajtákat.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546

A testület szerint a következő tíz évben olyan előrejelző rendszereket kellene kiépíteni - elsősorban a szigetek lakói és a part menti közösségek számára -, amelyek jó előre figyelmeztetnek a viharokra, az erős tengerjárásra és egyéb szélsőséges időjárási viszonyokra. Egy egyszerű mobiltelefon-alkalmazás például segíthetné a csendes-óceáni Cook-szigetek halászait abban, hogy a tenger változásaihoz igazítva alakítsák terveiket.

Mangrove telepítéssel a partmenti áradások ellen

Az infrastruktúra tekintetében az éghajlat változásaihoz igazított utak, épületek és hidak építésére lenne szükség. Egy New York-i projektben például

fehérre festik a háztetőket, ami hatékony hővisszaverő

stratégia az épületek és egész városnegyedek lehűtésére.
A javasolt stratégiák között szerepel a száraz talaj mezőgazdasági termelésének fejlesztése, a szárazságnak jobban ellenálló haszonnövényekre való áttérés elősegítése.

A A mangroveerdők nagyjából 18 millió ember számára jelentenek védelmet a part menti áradásokkal szemben, ám a beruházások miatt kivágják a fákat.Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-49635546

A mangroveerdők nagyjából 18 millió ember számára jelentenek védelmet a part menti áradásokkal szemben,

ám a beruházások miatt kivágják a fákat.

Ezeknek az erdőterületeknek a helyreállítása segíthetne megóvni a sebezhető közösségeket a viharoktól és javíthatná a helyi halgazdálkodást.

Forrás: https://phys.org/news/2019-09-amazon-tallest-tree-safe-scientists.html

A jelentés szerint a vízkészletek védelme ugyancsak kulcsfontosságú feladat az éghajlat változásakor.
A felsorolt stratégiák nem csupán megakadályoznák a jövőbeli veszteségeket, hanem olyan gazdasági, társadalmi és környezeti haszonnal járnának, amelyek együttes értéke több mint 7 ezer milliárd dollár lenne.

(Forrás: MTI)