Képek a hosszú vándorútjukra gyülekező gólyákról

fehér gólya
A gólyákat nem zavarja a traktor dübörgése
Vágólapra másolva!
Az európai fehérgólya-állomány nagy része már augusztus elején megkezdte több ezer kilométeres vándorútját Afrika felé. Az alföldi vizes élőhelyek közelében található legelőkön csoportokba verődve is megfigyelhetők.
Vágólapra másolva!

A kettőtől akár több száz főig terjedő csapatok előszeretettel keresik fel a bő táplálékforrást nyújtó helyeket. Kevesen tudják, de a frissen szántott föld is táplálékban nagyon gazdag közeg. Az eke által mélyen kiforgatott föld terített asztallá változik, a felszín alatt eddig megbújó állatokra ezután halálos veszély leselkedik. Kiszántott rágcsálók: pockok, egerek, hörcsögök keresik ilyenkor a menekülő utat.

A gép által a növényzetről felzavart szöcskék, sáskák is kiváló, energiában gazdag élelemként szolgálhatnak. A földben élő kétéltű- és hüllőállománynak is van félnivalója.

A gólyákat nem zavarja a traktor dübörgése Forrás: Morvai Szilárd

A gólya rendkívül vegyes táplálkozású csúcsragadozó előszeretettel fogyaszt a békákon kívül siklófajokat is és természetesen a nagyobb méretű gilisztákat sem veti meg. A több ezer kilométeres, Száhel övezeten átívelő vándorút előtt minden lehetséges energiaforrás értékes lehet.

A művelést végző mezőgazdasági jármű közelében a madarak nagyobb bátorsággal mozognak, ugyanis a jármű nem mutatja a benne ülő ember karakteres jegyeit. Amíg a traktoros ki nem száll, addig a madarak maradnak és nagyon kitartóan gyűjtögetnek. Amint a vezető kiszáll, a madarak azonnal felriadnak.

A jóllakott gólyák egy kis tollászkodásra is szakítanak időt Forrás: Morvai Szilárd

Ez esetben is érdemes figyelni, mert az ilyen felköröző fehér gólyák sokszor odavonzanak más hasonló méretű de kevésbé gyakori madárfajokat. A ritka fekete gólya és sok esetben például parlagi sas is gyakran felkering velük.

Amint a vezető visszaül a járműbe, a madarak lassan visszaérkeznek és folytatják a táplálkozást, a már jóllakott egyedek pedig kisebb csoportokban pihennek, tollászkodnak.

A barázdabillegető sem marad éhen Forrás: Morvai Szilárd

Első ránézésre furcsának tűnik, hogy az extenzív földművelésnek van olyan munkafázisa, ami hasznot hozhat fokozottan védett hazai madárfajunk egyedei számára vonulási időszakban, igaz hogy a dicséret a leleményességért a gólyákat illeti. Azt pedig soha ne felejtsük: ahol száz gólya jól lakik, ott a barázdabillegető sem marad éhesen.

Szerző: Morvai Szilárd