A vízáramlatok változása miatt veszélybe kerültek a szalamandrák

foltos szalamandra
Vágólapra másolva!
A Montana Egyetemen végzett új kutatások arra engednek következtetni, hogy az éghajlatváltozás miatt bekövetkező vízáramlási jelenségek negatívan hatnak a szalamandrák túléléséi esélyeire. A kutatók eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban publikálták.
Vágólapra másolva!

A környezeti változékonyság nagy kihívást jelenthet

Az UM biológiai professzora, Winsor Lowe és kutatótársai öt New Hampshire-i patakban tanulmányozták az ott élő tavaszi szalamandrákat. Sok más vízfolyásokhoz hasonlóan, ezek a vízi utak is

egyre nagyobb ingadozásokat mutatnak a vízállás tekintetében, amelyért leginkább az éghajlatváltozás tehető felelőssé.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az áramlás ilyen mértékű változékonysága könnyen elpusztíthatja a szalamandrákat, miközben azok mozgásképes lárvákból ivarérett egyeddé fejlődhetnének.

foltos szalamandra Forrás: Halpern Bálint\MME

– magyarázta Lowe. – A növekvő környezeti változékonyság különösen nagy kihívást jelenthet a metamorfózison áteső fajok számára, mivel ez egy érzékeny időszak, amikor egy stabil környezetre van szükségük a túléléshez.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ökoszisztéma-reakciókat

A kutatók szerint a társadalomnak nem szabadna az átlagos körülményekre összpontosítania, amikor megpróbálja megérteni és kezelni az éghajlatváltozás okozta hatásokat. Ehelyett figyelnünk kell a környezeti változékonyság változásaira, amelyek a klímaváltozással együtt fokozódhatnak.

Foltos szalamandra Forrás: Biosphoto/Quentin Martinez / Biosphoto/Quentin Martinez

– mondta a tanulmány vezető szerzője. – Ezeket az ökoszisztémákat könnyű figyelmen kívül hagyni, pedig nem veszíthetik el a védelmet.

Hozzátette: a tanulmányuk kiemeli a felszín alatti ökoszisztémák sebezhetőségét az éghajlatváltozás korszakában, és

ez a sebezhető vízi fajok védelmének szükségességét szorgalmazza és a hosszú távú megfigyelési erőfeszítések értékét növeli.

A New Hampshire-ben működő Merrill Brook kutatóintézet 20 éves adatkészletének segítségével a kutatók kimutatták, hogy a tavaszi szalamandra egyedszáma körülbelül a felére csökkent 1999 óta.