Szokatlanul korán kezdődtek az első bozóttüzek Ausztráliában

2019.09.08. 18:18

Tűzvészekkel terhelt nyár előjele lehet Ausztráliában, hogy példátlanul korán és szokatlan hevességgel kezdődtek idén az első bozóttüzek a déli féltekén fekvő kontinensen.

Queensland és Új-Dél-Wales államokban több ezer tűzoltó küzd mintegy 100 bozóttűzzel. A természeti csapás eddig nem követelt emberéletet, de a lángokban megsemmisült legalább húsz lakóház vagy mezőgazdasági telep, és ezek száma tovább nőhet, ha mód lesz a károk pontosabb felmérésére.
Még soha nem tapasztaltunk ekkora tűzveszélyt ilyen korán tavasszal. Ez annak az előjele lehet, hogy nagy bozóttüzek lehetnek a nyáron Queensland délkeleti részein, a legszárazabb térségekben, ahol a legtöbb ember él" – közölte a queenslandi tűzoltóság.

Az erős szél és magas hőmérséklet gátolja lángok oltásátForrás, képillusztráció: https://news.sky.com/story/gran-canaria-hundreds-evacuated-as-mountain-fire-rages-on-holiday-island-11782744

Ausztráliában a nyár a december, január és február hónapokat jelenti.

Az állam miniszterelnök-helyettese, Jackie Trad szerint emberemlékezet óta nem kezdődött meg ilyen korán a tüzek szezonja.

Új-Dél-Wales államnak az északi részén pusztítanak tüzek, amelyeknek egy része "nagyon nagy" az ottani tűzoltóság szerint.Mivel esőre nincs kilátás, elhúzódó küzdelem vár a tűzoltókra – közölték a hatóságok.

Az idei tél a hatodik legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta Ausztráliában, és nagyon száraz is. A kontinenst rendkívüli aszály sújtja már évek óta.

(MTI/dpa/Reuters)