A szakemberek szerint jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez azonban nem jó gyakorlat a diatetikusok állítása alapján. Hogy miért?
Ha a szülő csomagolja az ennivalót, akkor például jó megoldás egy szendvics, amelyben a sovány felvágott biztosítja a szükséges fehérjét, a kenyér vagy pékáru pedig lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a gyermek több órára "jól lakik"
– mondta Csengeri Lilla dietetikus. – Jobban is tud a gyermek koncentrálni, figyelni, ha kiegyensúlyozott a vércukorszintje.
A dietetikus szerint szükséges, hogy legyen a szendvics mellett idényzöldség is. Fontosnak nevezte, hogy
a gyümölcs mellé olajos magvakat is csomagoljanak, amelyek hasznos ásványi anyagot tartalmaznak, de mivel magas a kalóriatartalmuk,
heti két-három kis maréknál ne adjanak a szülők többet és lehetőség szerint a sótlan változatot válasszák.
Ha a zöldség, gyümölcs össze van vágva, akkor szívesebben fogyasztja a gyermek, és érdemes a gyümölcsre citromlevet csepegtetni, hogy ne barnuljon meg
– tette hozzá a diatetikus.
Hozzátette: hűthető táskákban joghurtot, túrókrémet is lehet csomagolni a gyerekeknek.