Veszély esetén a mókusok csak az énekesmadarak jelzéseiben bíznak

mókus
Ahogy hűvösödni kezd az idő, egy valamirevaló mókus földalatti raktárakat készít
Vágólapra másolva!
Bár a mókusok és az énekesmadarak biológiailag nagyon különböznek egymástól, ám mégis akadnak hasonlóságaik. Először például gyakran élnek ugyanabban a környezetben és ugyanazokkal a ragadozókkal küzdenek. Ha meghallják például egy rőtfarkú ölyv sikolyát, a mókusok azonnal éberré válnak és megpróbálják elkerülni a nyitott területeket. Ha azonban ezt a hangfigyelmeztetést az énekesmadarak gondtalan csiripelése követi, a rágcsálók nyugodttá válnak és folytatják mindennapos tevékenységeiket.
Vágólapra másolva!

A mókusok, majmok és gyíkok is odafigyelnek a jelzésekre

A mókusok és az énekesmadarak együttélése a kutatók szerint egyáltalán nem meglepő. Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az állatok felhasználják egymás hasznos környezeti információit, különösen a veszélyre figyelmeztető jeleket.

– mondta Keith Tarvin, az ohioi Oberlin College viselkedési ökológusa.

A mókusok odafigyelnek a környezetük jelzéseire Forrás: pexels.com

Ez azonban nem csupán veszélyt jelző figyelmeztetésekre terjed ki.

A kutatók már korábban gyanították, hogy a mókusok odafigyelnek a madarak jelzéseire, de nem a veszély, hanem a biztonság hangjait kutatják.

A hipotézis tesztelése érdekében a kutatók 54 vadon élő, keleti szürke mókus (Sciurus carolinensis) viselkedését megfigyelték Ohio városi környezetében.

Arra volta kíváncsiak, hogy az állatok miként reagálnak a fenyegetésekre, ami egy rőtfarkú ölyv (az énekes madarak és rágcsálók közös ragadozója) sikolyával szimuláltak.

Feketerigó Forrás: Wikimedia Commons

A sólyom hangját általános énekesmadár ének vagy egyszerű környezeti hangok lejátszása követte.

A kísérlet után három percig figyelték a mókusok viselkedését, majd ezt egy speciális alkalmazás segítségével elemezték, amely rögzítette a lefagyás, a menekülés, az étkezés, a pihenés, a megtorpanás vagy az ég fürkészése állapotát.

A biztonságot ígérő jelzésekre hallgatnak

Azok a mókusoknak, amiknek az énekesmadarak énekét játszották le, kevesebb ideig voltak éberek és gyorsabban tértek vissza a mindennapi tevékenységükhöz, mint azok a rágcsálók, amelyek nem hallották a madarakat a sólyom rikoltozása után. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy a mókusok valóban figyelnek a környezetükben élő, más állatok jelzéseire.

Európai vörös mókus (Sciurus vulgaris) Forrás: Wikimedia Commons

– magyarázta Tarvin. – És a rágcsálók ezt nyilvánvalóan úgy értelmezik, hogy a környezetük viszonylag biztonságos. Ebből arra is következtettünk, hogy bizonyos körülmények között ezek a biztonsági utalások talán ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a veszélyek.

A kutatók eredményeiket a PLos tudományos folyóiratban tették közzé.