Rangos díjat kaptak a kutatók, akik elsőként fotóztak fekete lyukat

Vágólapra másolva!
A fekete lyukról alkotott első képek készítőit, az Event Horizon Teleszkóp kutatócsapatának munkáját ismerték el csütörtökön a Breakthrough Prize-zal, amit a Szilícium-völgy Oscarjának is neveznek.
Vágólapra másolva!

Az Event Horizon rádióteleszkóp-hálózat 347 tudósból álló nemzetközi kutatócsoportja Shep Doeleman amerikai csillagász vezetésével árpilis 10-én mutatta be a Szűz galaxishalmaz M87 óriásgalaxisa középpontjában elhelyezkedő fekete lyukról készített felvételeket, melyeken lángoló narancsvörös fénykörrel körülvett sötét kör alakú képződmény látható.

A hárommillió dollárral (895 millió forint) járó díjat az alapvető fizika kategóriájában kapták a tudósok.

A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal. A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, rendkívül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőségesen befolyásolja a környezetüket azzal, hogy görbítik a téridőt és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat.

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket magasan fekvő területeken helyezték el: a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több száz kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az adatokat két éve gyűjtötték, a képek megalkotása azonban hatalmas, időigényes vállalkozás volt, melynek kivitelezésében több mint 300 kutató munkájára, szuperszámítógépekre és világszerte repülőgépekkel szállított, több terabájtnyi adatra volt szükség.

- mondta Doeleman.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Chip Somodevilla

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Tavaly a kínai Tencent vállalat vezetője, Ma Hua-teng is csatlakozott a díj szponzoraihoz.

Három kategóriában - alapvető fizika, élettudományok és matematika - díjazták a kutatókat, mindhárom nyertes 3-3 millió dollárt kap. Az élettudományok terén Jeffrey M. Friedman, F. Ulrich Hartl, Arthur L. Horwich, David Julius és Virginia Man-Yee Lee nyerték el az elismerést molekuláris biológiai erededményeikért, matematikából Alex Eskin a kitüntetett.

A díjakat november 3-án adják át a kaliforniai Mountain View-ban, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Ames kutatóközpontjában.

(MTI/AFP)