Így teremthetünk a boldogság érzésével anyagi javakat, gazdagságot

öröm, boldogság, optimizmus
Vágólapra másolva!
A New York-i Binghamton Egyetem kutatói megállapították, hogy ha a gazdagságot és az anyagi javakat a sikeresség jeleként értelmezzük, az szignifikánsan jobb eredményeket hoz a megelégedettség szempontjából. Most publikált tanulmányuk szerint a jólét és a vagyon a boldogság élet egyik fontos jelzője.
Vágólapra másolva!

Boldogság vagy sikeres-materialista gondolkodás?

Valódi különbség van a siker materializmusa és a boldogság materializmus között, amit most a kutatók mélyebben is megvizsgáltak.

– mondta Jenny Jiao, a Binghamton University School of Management marketing professzora. – Ám ez nem ilyen egyszerű, bár tényleg óriási különbség van a siker és a boldogság anyagi természeti kapcsolata között.

Nem a pénz és a hírnév ad igazi boldogságot Forrás: pexels.com

Jiao és munkatársai több mint 7 500 önkéntest vizsgáltak meg, amely során először azt határozták meg, hogy a kutatásban résztvevőknek

boldogság-materialista vagy sikeres-materialista gondolkodásmódja van, majd kérdéseket tettek fel nekik a jelenlegi elégedettségi szintjükkel, a tervezett jövőjükkel és a gazdagsági motivációkkal kapcsolatban.

Arra jutottak, hogy a boldogság materializmusa (ebben az esetben a gazdagság és a vagyon, mint a boldog élet feltétele) kétféle módon lehet negatív hatással az élettel való elégedettségre: egyrészt ahhoz vezethet, hogy az ember elégedetlen lehet a jelenlegi életszínvonalával (ami viszont negatívan befolyásolja az életében az elégedettség érzését); másrészt emiatt a gondolkodás miatt többen nem találnak megelégedést okozó érzéseket az élet más, fontos területeiről (család, barátok, egészség, stb.).

Így érhetjük el az elégedettség érzését

A siker materializmusa (a gazdagság és az anyagi javak, mint az élet sikerének jelei) ezzel szemben pozitívan befolyásolják az élethez való hozzáállást és az általános elégedettségét azáltal, hogy fellendítik a gazdasági motivációnkat.

Ez a kutatók szerint az életminőséggel kapcsolatos, jövőbeli elégedettség érzésének növekedéséhez vezethet, ami pozitívan befolyásolja az élettel kapcsolatos, teljes körű elégedettség érzését.

öröm, boldogság, optimizmus Forrás: Pixabay

– magyarázta Jiao. – Vajon a vagyonnal kapcsolatos, anyagi javak adják meg ezt vagy pont fordítva, és ezek a dolgok az elégedettség jelei?

A kutatók most összehasonlították eredményeiket a világ más részeiről kapott adatokkal, köztük az Egyesült Államokból származó felmérési válaszokkal, hogy így ellenőrizzék a megállapítások egyetemességét. A válasz egyértelműnek tűnik.

Ösztönzik az élet fontosabb mérföldköveinek elérését

Jiao azt javasolta, hogy összpontosítsunk a jövőbeli célokra annak érdekében, hogy továbbra is motiváltak maradjunk és fent tudjuk a lelkesedésünket, elhivatottságunkat.

A boldogság bizony többszörös versenyelőnyt biztosít Forrás: pexels.com

– mutatott rá a professzor.

Arra is figyelmeztetett, hogy ne feledkezzünk meg az élet más örömeiről sem, amelyek a megelégedés érzését adhatják.

– tette hozzá. – Ide tartozik többek között a család, a barátok, az egészség, a folyamatos tanulás és az új tapasztalatok is.

A kutatók eredményeiket az Applied Research tudományos folyóiratban publikálták.