Agyonlőtték Sydney híres szarkáját, pedig csak a területét védte

szarka
Ausztrál szarka (Gymnorhina tibicen telonocua)
Vágólapra másolva!
Bosszantotta és rettegésben tartotta a járókelőket Sydneyben egy szarka, amely gyakran támadt az emberekre. A madár valójában azért viselkedett agresszívan, mert féltette a területét a betolakodóktól. A városvezetés úgy döntött, hogy az állat veszélyes, ezért lelövették. 
Vágólapra másolva!

Nem tudtak tovább együtt élni a turisták és a helyiek a Hills Shire városrészben garázdálkodó szarkával, amely több embert is kórházba juttatott már. A madár gyakran támadt az utcákon sétálókra, agresszív viselkedésével a környék hírhedt lakója lett - írja róla a BBC.

A portál szerint az ausztrál szarka sokban különbözik európai társától. Ez a faj a

párzási időszakban különösen erőszakos, bárkit megtámad, akiről úgy érzi, hogy fenyegeti a területét.

Az ausztrál szarkát azonban törvény védi - bár nem védett állat -, irtására csak a helyi hatóságok adhatnak engedélyt.

Fotó egy ausztrál szakáról (illusztráció) Forrás: Biosphoto/Régis Cavignaux / Biosphoto/Régis Cavignaux

Hills Shire szarkája gúnynevet is kapott: Windsor Road Monsternek nevezték el, miután évekig ezen az utcán keveredett összetűzésbe a gyalogosokkal, biciklisekkel. Egyszer

megpróbált egy biciklis sisakja alá mászni,

az pedig többször is előfordult, hogy az emberek arcát támadta meg.

A városvezetés megelégelte a panaszokat, ezért úgy döntött, szakemberrel lelövetik a madarat. Az ügy órási felháborodást keltett az állatvédők között, miközben a helyiek megkönnyebbültek a megoldástól. Az egyikük azt írta, neki

a szemét akarta kiszúrni az agresszív madár,

más arra panaszkodott, hogy az arcát támadta meg Windsor Road Monster.

A városvezetés szerint a madár lelövése az utolsó lehetőség volt, de muszáj volt meglépni. Az ausztrál vadakat bemutató magazin, az Australian Geographic ornitológusa, Darryl Jones szerint viszont a szarka egy könnyen befogható madár, tehát nem a kiirtása lett volna az egyetlen megoldás, hogy megszabaduljanak tőle. Állatvédők szerint a helyiektől elvárható lenne, hogy a hathetes párzási időszakban az emberek toleránsabbak legyenek a madárral szemben, amelynek egyébként fontos szerepe van a vadvilág ökoszisztémájának fenntartásában.