Az oxigénhiány miatt kezdődött tömeges kihalás az ősóceánban

tömeges kihalás, Szilur
Az őskori Szilur földtörténeti korszak végén a tengeri fajok 60 százaléka eltűnt
Vágólapra másolva!
Az őskori Szilur földtörténeti korszak végén, körülbelül 420 millió évvel ezelőtt, egy pusztító, nagy kihalási esemény miatt a tengeri fajok mintegy 60 százaléka eltűnt a Föld felszínéről. A kutatók szerint a bűnös az oxigénkatasztrófa lehet. Eredményeiket a Geology tudományos folyóiratban jelentették meg.
Vágólapra másolva!

Az ősóceán minden területéről eltűnő oxigén

A kutatók évek óta próbálják megérteni a Föld történetének egyik legdrámaibb kihalási eseményét. A Floridai Állami Egyetem kutatói most megerősítették, hogy a pusztítást ért egy jól ismert bűnös a felelős: a gyors és az ősóceán minden területéről eltűnő oxigén.

A régóta megoldásra váró „paleoklimatikus rejtély" azonban újabb aggodalmakat vet fel az óceánjaink jelenlegi állapotával kapcsolatban.

A dinoszauruszoknál egyértelmű a kihalás oka Forrás: MGA / Science Photo Library

Más, híres tömeges kipusztulási eseményektől eltérően – amelyek szorosan összekapcsolhatók más, „apokaliptikus balesetekkel", például meteor becsapódással vagy vulkánkitörésekkel – eddig nem tudtak magyarázatként hasonló, látványosan romboló okokat felsorakoztatni, ami a szilur-korszakbeli eset mellé.

– magyarázta Seth Young, a tanulmány társszerzője, a Department of Earth, Ocean and Atmospheric Science professzora.

Úttörő kutatási stratégiát alkalmaztak

A kutatók azt már régóta tudják, hogy ebben az időszakban a Föld egy hosszú, meleg üvegház fázisban volt, és meleg, sekély tengerek borították az egyenlítői szárazföldeket. Azt is ismerik, hogy a kihalási esemény összefüggésben lehet a Föld szénciklusával, amelynek során hatalmas mennyiségű szerves anyag okozott jelentős éghajlati és környezeti változásokat. Ám az időzítés nem passzol.

– mondta Chelsie Bowman, az FSU doktori hallgatója, a tanulmány vezetője, aki munkatársaival úttörő kutatási stratégiát alkalmazott az eset megoldására.

A tömeges kihalási esemény végére a világtenger üres lett. Kész csoda, hogy az élet újra fejlődésnek indult a súlyos katasztrófa után Forrás: Reddit

Fejlett geokémiai módszereket (tallium-izotópot, a mangánkoncentrációt és a képalkotó izotóp méréseket) alkalmaztak a lettországi és a svédországi kulcsfontosságú helyeken, ahol rekonstruálni tudták az óceán oxigénkatasztrófáját a globális szénciklus későbbi változásainak függvényében.

A csapat új és meglepő eredményei megerősítették a kutatók eredeti hipotézisét, miszerint a rekordméretű kipusztulási eseményt az óceán oxigénellátásának visszaesése okozhatta.

A mérések egyértelmű kapcsolatot mutatott a víz oxigénkatasztrófája és a kihalás fokozatos jellege között.

Zavaró kapcsolatot fedeztek fel a mai állapotokkal

Kutatásaik azt is felfedték, hogy a tömeges kipusztulást valószínűleg részben a szulfidos óceáni körülmények fokozódása is okozhatta.

– sorolta Bowman.

Az őskori Szilur földtörténeti korszak végén a tengeri fajok 60 százaléka eltűnt Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók azonban rámutattak arra is, hogy a világ óceánjaiban manapság is egyre csökken az oxigénellátás, ami „zavaró előfutárként" is szolgálhat.

– figyelmeztetett Jeremy Owens, a Department of Earth, Ocean and Atmospheric Science professzora. – A távoli múlt ökológiai válságaiból még ma is fontos tanulságok vonhatók le.