Csapással győz: a kúpcsiga az állatvilág egyik leggyorsabb vadásza

kúpcsiga
Napközben megbújnak a mélyedésekben, a sziklák, zátonyok repedéseiben, és éjjel indulnak vadászni
Vágólapra másolva!
Ultragyors videofelvételek segítségével rögzítették a kúpcsiga vadászati mechanizmusát a Los Angeles Occidental College Ökológia és Evolúciós Biológia tanszékének munkatársai. Emanuel Azizi egyetemi docens és munkatársai ezek alapján biztosan állítják, hogy az állat rendkívül gyors előre csapása a puhatestűek között a leggyorsabb, de még az állatvilágot vizsgálva is előkelő helyet foglal el. Friss eredményeiket a Current Biology tudományos lapban publikálták.
Vágólapra másolva!

Az ormányszerű reszelőnyelvüket használják

A legtöbben nem éppen a gyors sebességgel azonosítjuk a csigákat és nem véletlenül. Ám a kúpcsigák (Conidae) büszkélkedhetnek a vízi fajok közül a leggyorsabb mozgással. Míg számos szárazföldi csiga inkább a lassú tempója miatt ismert, a kúpcsigának egészen más az életmódja.

Támadásra és védekezésre egyaránt hosszú, hegyes végű, ormányszerű reszelőnyelvüket (radula) használják; ezzel testük, illetve házuk bármely pontját képesek elérni.

A radulán mintegy húsz, eltérő mértékben érett, körülbelül egy-egy centiméteres, egyszer használható méregtüske található. Ezeket használják a gyorsan mozgó halak és más tengeri állatok nagyszerű sebességgel történő elkapására.

Mérge órákon át tartó folyamatos szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés nélkül gyakorlatilag biztosan halálos Forrás: Wikimedia Commons

És bár a ragadozók napközben megbújnak a mélyedésekben, éjjel vadászni indulnak a sziklák, zátonyok repedéseiben. Férgekkel, más puhatestűekkel és halakkal is táplálkoznak. Emanuel Azizi, a Los Angeles Occidental College Ökológia és Evolúciós Biológia tanszékének professzora és kollégái most arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsan képes a kúpcsiga a radula segítségével lecsapni.

– magyarázta a professzor. – Ezen szerkezetek anatómiájának és funkcionális határainak felmérésétől azt reméljük, hogy betekintés nyerhetünk a kúpcsigák fejlődésékbe, és hogy a kialakításuk tanulmányozása ösztönözheti az új formákat a robotok vagy orvostechnikai eszközök tekintetében.

Nincs ellenszérum a mérgükre

Amikor a kúpcsiga élelemre vadászik, a radulajukat úgymond „lövedékként" és vezetékként használják: ez szállítja a nagy mennyiségű mérget, amivel megbénítják az áldozatukat. Csapásuk szokatlanul gyors és pontos.

Mérgük rendkívül összetett: fajonként legalább kettőszáz, egyenként is mérgező vegyület keveréke, az úgynevezett conotoxin.

Együttes hatásuk ideg- és izombénító, némely hatóanyagaik a külső emésztéstszolgálják. Legtöbbjük mérge az embernek is komoly fájdalmakat okoz; ellenszérum nincs rá.

Napközben megbújnak a mélyedésekben, a sziklák, zátonyok repedéseiben, és éjjel indulnak vadászni Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint azért van szükség ilyen sebességű mozdulatra, hogy a mérgük elég gyorsan bekerüljön a potenciális áldozatuk szervezetébe és annak esélye se legyen elmenekülni.

Ultragyors videofelvételek segítségével megállapították, hogy a radula általában 100 mikroszekundum (a másodperc egy milliomod része) alatt lecsap, de nem lehetetlen az ennél még gyorsabb mozgás sem. A sebessége leginkább egy puskából kilőtt golyóéra hasonlít.

– mondta Azizi professzor.

A kutatók folytatják a fajjal kapcsolatos munkát és szeretnének még pontosabb magyarázatot kapni az elképesztő mértékű sebesség okaira.