A kutatók újraalkotják Kleopátra legendás parfümjének illatát

Kleopátra
Az utókor emlékezetében kivételes szépségű asszonyként őrződött meg az utolsó egyiptomi fáraó, Kleopátra alakja
Vágólapra másolva!
Shakespeare egyszer azt írta, hogy Kleopátra vitorlái „annyira illatosak, hogy a szelek is nagyon kedvesek velük". Egy régi legenda szerint ugyanis amikor Egyiptom királynője egyszer meglátogatta Marcus Antoniust, uralkodói hajóinak vitorláit parfümmel borította be, hogy szerelme már messziről érezhesse a közeledtét jelző illatot. És bár azt nehéz megmondani, hogy a történetnek mekkora az igazságtartalma, az történelmi tény, hogy az ókori egyiptomiak imádták a parfümöket. Egy kutatócsoport most az állítja, hogy megalkották azt az illatanyagot, amit egykor maga Kleopátra viselt.
Vágólapra másolva!

Felfedik az ősi parfüm alkotóelemeit

Robert Littman, a manoai Hawaiii Egyetem régésze és kollégája, Jay Silverstein a mintegy 6500 éves, ókori egyiptomi város, Thmuis ásatásain dolgoztak, amikor különleges felfedezést tettek. Egykor ez a város adott otthont a leghíresebb ősi parfümöknek, ezért nem volt meglepő a két régésznek, amikor rábukkantak egy régi parfümgyárra.

Az egykori épület tele volt apró üvegcsés parfümökkel, valamint agyag amforákkal, amikben egykor a parfümöket tárolhatták.

Kleopátra és Antonius Forrás: commons.wikimedia.org

A csapat minden lehetséges anyagot megmentett, majd elküldte azokat elemzésre a laboratóriumba. Bár nem minden illatanyag vehető ki pontosan ezekből, de a kutatók szerint a laboratóriumi elemzés (amely még nem fejeződött be) majd felfedi az ősi parfüm alkotóelemeit. Annyi azonban már bizonyos, hogy

egy nehéz, olívaolajhoz hasonló állagú vegyületről beszélünk, aminek a fő alkotórésze a mirha, de kardamomot, zöld olívaolajat és fahéjat is tartalmazott.


– mondta Littman. – Én személy szerint igen kellemes illatnak tartom és úgy tűnik, hogy jóval tartósabb is, mint a modern parfümök.

Hozzátette: nagyon izgalmas egy olyan parfüm illatát beszippantani, amit senki sem érezhetett az elmúlt kétezer évben, és amit maga Kleopátra viselhetett.

Kleopátrának saját üzeme is lehetett

Addig azonban nehéz pontosan definiálni Kleopátra parfümjét, amíg be nem fejeződik a pontos kémiai elemzés. A dolgot nehezíti, hogy bár a visszanyert illatelemek jól reprezentálják az ókori Egyiptom egykor kedvelt illatait, az uralkodónőnek nagy valószínűséggel saját főzetei, keverékei is voltak.

Az utókor emlékezetében kivételes szépségű asszonyként őrződött meg az utolsó egyiptomi fáraó, Kleopátra alakja Forrás: Polygion

– magyarázta Mandy Aftel, aki a kaliforniai Berkeleyben vezet ősi parfümökkel kapcsolatos tárlatokat a múzeumokban. – Bár az emberek mindig megpróbálják újraalkotni a parfümjét, de én személy szerint nem hiszem, hogy biztosan tudhatnánk, hogy az utolsó fáraó pontosan mit használt.

A kutatók szerint azonban lehet, hogy bár nem pontosan ugyanazt az illatanyagot sikerül majd rekonstruálni, mint amit Kleopátra is előszeretettel használt, de már önmagában is figyelemre méltó az a tény, hogy az ősi Egyiptom illataihoz hasonló parfümöket tudnak előállítani.