Meg akarja menteni a trópusi erdőket? Változtassa meg az étrendjét!

tehén, állatenyésztés, mezőgazdaság, húsfogyasztás
A növényi alapú étrendre való áttérés jeletheti a megoldást
Vágólapra másolva!
Ha nem csökkentjük a hús- és a tejfogyasztásunkat, akkor a világ trópusi területeinek legalább egynegyede eltűnhet a század végére. A kutatók legfrissebb tanulmányukban a fogyasztás trendjeinek változását és a biológiai sokféleségű régiókra gyakorolt hatását vizsgálták világszerte.
Vágólapra másolva!

Radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásokat

Az Edinburgh Egyetem és a Karlsruhe Technológiai Intézet kutatóinak vizsgálata szerint a természetes földterületek hatalmas részei tűnhetnek el, ha az állati eredetű élelmiszerek iránti kereslet a mai állapothoz hasonlóan, tovább növekszik.

A brazíliai Amazonas állam székhelye, Manaus. Itt egykor esőerdő volt. Forrás: Készítette: pontanegra - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1856755

A Global Environmental Change tudományos folyóiratban közzétett tanulmány rámutat, hogy a világ természetes földterületeinek körülbelül 9 százaléka – amelynek 95 százaléka a trópusokon található – teljesen eltűnhet a Föld színéről a következő 80 éven belül. Hacsak a globális étkezési szokások nem változnak meg radikálisan.

– mondta Dr. Roslyn Henry, a tanulmány vezető szerzője. – Ez támogatja a biodiverzitás, a biológiai sokféleség az élőlények és együtteseik minden öröklött változatosságát, amelyet meg kell őrizni annak érdekében, hogy biztosítva legyen a világ növekvő népességének az élelmezése.

Kulcsfontosságú az étrendünk növényi alapokra történő átalakítása

Ahogy világszerte növekedik a jövedelmi szint, a fogyasztási trendek is teljesen megváltoztak. A piaci bevásárlásokat, a zöldségeket és gyümölcsöket felváltotta a prioritás tekintetében a hús, a tej és a finomított cukrok.

Ám a hús és a tejtermékek magasabb föld- és vízhasználattal járnak, és nagyobb üvegházhatású gáz kibocsátást okoznak, mint bármely más élelmiszer.

A növényi alapú étrendre való áttérés jeletheti a megoldást Forrás: pexels.com

A kutatók szerint azonban az állati eredetű termékek növényi alapú alternatívákkal történő helyettesítésével mintegy

11 százalékkal csökkenthető a mezőgazdasági földterületek iránti globális kereslet.

Tanulmányukban megjegyzik azt is, hogy az ipari takarmányozási rendszerek szintén redukálják a mezőgazdasági terjeszkedést, ám mindeközben növelik a környezeti eróziót a mezőgazdasági szennyező anyagok, például a műtrágya miatt.

A fenntartható mezőgazdaság megteremtése égető feladat Forrás: FAO

A beszámolót egy héttel az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) által, a földhasználatról készített jelentés után publikálták, amely

a húsfogyasztás csökkentését és az étrendünk növényi alapokra történő átalakítását nevezte meg az éghajlatváltozás enyhítésének egyik legfontosabb szempontjaként.