Országszerte veszélyben vannak a kőrisek

Vágólapra másolva!
Országszerte veszélyben vannak a kőris erdők egy gombás fertőzés okozta megbetegedés miatt. A fafajtát fenyegető hajtáspusztulás az egyik legújabb erdészeti probléma Magyarországon, melyre egyetlen megoldás az ellenálló egyedek védelme és nemesítése. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szeretné széles körben felhívni a figyelmet a betegségre, és mindenkinek azt javasolja, ha fertőzött, kidőlt kőriseket lát a környezetében, azt mielőbb jelezze a helyi erdőgazdálkodásnak.
Vágólapra másolva!

A Fertő-Hanság Nemzeti Park augusztus elején az önkormányzattal együtt helyszínelt a súlyos állapotú lébényi erdőben. A térséget egy új, a kőrisekre komoly veszélyt jelentő betegség támadta meg, amelynek hatására életveszélyessé vált az erdőben való tartózkodás is. A gombás fertőzés 8-10 éve jelenhetett meg az erdőben, azóta a kőrisek több, mint fele teljesen elpusztult.

A fafajtára veszélyes hajtáspusztulást (Hymenoscyphus fraxineus) egy gombafaj okozza, ami tápanyagszállítási zavarokat idéz elő a növényben.

Először a levelek barnulnak meg és száradnak el, majd az ágak, a törzs és a gyökerek is, míg végül bekövetkezik a teljes száradás. A beteg fákban megjelennek a másodlagos károsítók, korhadéklakók, így azok rövid időn belül teljesen elpusztulnak és kidőlnek.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

„A Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetőségének többször is jelezték a lébényiek, hogy az erdő életveszélyes. A terület viszont eddig osztatlan közös tulajdonban volt, és az elődeimnek nem volt jogosultsága az erdőgazdálkodásra. Kinevezésem után az egyik első terepi bejárásom a lébényi erdőbe vezetett, magam is láttam az áldatlan állapotokat. A tulajdonviszonyok rendezésének folyamatán azóta rajta tartom a szemem, így reményeink szerint ősszel elkezdhetjük a terület rehabilitációját" – számolt be az esetről Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatónője.

A szakértő hozzátette, hogy kőrisek hajtáspusztulása egy új erdészeti probléma, aminek mielőbb meg kell akadályozni a terjedését.

Az utóbbi évtizedekben a szilfa kapcsán bebizonyosodott, hogy egy-egy fertőzés az érintett fafajta teljes pusztulásához is vezethet. Ez a folyamat reményei szerint a kőrisfák esetében még visszafordítható, ha azonnal lépéseket tesznek a beteg területek rehabilitációjára.