Vágólapra másolva!
Az Aggteleki Nemzeti Park augusztus 14-én újabb farkasfalkáról készült videót osztott meg Facebook-oldalán. A felvételt Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense tette közzé még augusztus 6-án.
Vágólapra másolva!

A kameracsapdás felvételen látszik, ahogy farkasok sétálnak békésen az éjszakai erdőben, méghozzá egész szép számú falka, hisz

az elsőként érkező felderítőt további öt, kémlelve szaglászó társa követi.

A farkas az I. világháború után tűnt el Magyarországról, és csak nemrégiben, az 1980-as években jelent meg újra. Magyarországon 1993 óta védett a nagyragadozó, 2001 óta pedig a fokozottan védett fajok közé tartozik - írja a Sokszínű Vidék lap.

Bár sokan tartanak a farkasoktól, fontos szerepük van az erdei életközösségben.

Segít a vadállomány szabályozásában, mivel a beteg, legyengült egyedeket ejti el.

Ahol rendszeresen előfordul, ott hosszú távon az erdők, gyepek állapota is javul.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén legutóbb január elején örökítettek meg farkasokat. A nemzeti park igazgatósága azt javasolja azoknak, akik farkas lakta térségben haszonállatot tartanak, hogy

ne hagyják őket felügyelet nélkül, gondoskodjanak zárt éjszakai szállásról, a legelőterület köré helyezzenek el villanypásztort, tartsanak nagytestű pásztorkutyákat.

Azonban fontos tudni, hogy a haszonállatokat érintő támadások és zsákmányolások jelentős része nem a nagyragadozókkal, hanem a kóbor kutyákkal hozható összefüggésbe.