Pompeii romjai az ősi világ különleges varázsamulettjeit rejtették

pompeii
Számtalan amulett és értékes tárgy hevert a fadobozban
Vágólapra másolva!
Értékes amulettekre bukkantak a régészek Pompeii ősi romjainál, amelyek között akadtak drágakövek, karcolt üvegek és fallosz alakú szerencsetárgyak is. Az ősi leletek egy része csak most, a vulkánkitörés után több mint kétezer évvel kerül napvilágra, a kincsek eddig Vezúv hegység több ezer éves hamurétege alatt bújtak meg.
Vágólapra másolva!

Ékszerként és szerencsetárgyként is használták őket

Az amulettek apró méretűek és egykor igen nagy részletességgel dolgozták ki őket. Az egyiken például Dionüszosz, a bor, a termékenység és „vallási eksztázis" istenének vékony üveggravírozása látható. Egy másik lelet egy táncos szatír metszetét mutatja.

Más értékes tárgyakon koponyákat, falloszokat, szkarabeusz bogarakat láthatunk, de felbukkan rajtuk Harpokratét, a csend és a titkok istensége is.

Érdekes tárgyak kerütek elő Forrás: Parco Archeologico di Pompei

– mondta Massimo Osanna, a Pompeii Régészeti Park főigazgatója. – A régészek most tanulmányozzák az amulettek szimbolikáját, hogy „megértsék azok jelentését és működését".

Hozzátette: ezek a mindennapi élet tárgyai a nők világban természetesen voltak jelen, és azért is rendkívüliek, mert

mikrotörténeteket és életrajzokat mesélnek a város lakosságáról, akik megpróbálták elkerülni a vulkán kitörését és annak következményeit.

Igen jó állapotban őrizte meg őket az idő

Az amuletteket a „kerti ház" egyik helyiségében, a Pompeii-ban folyó lévő ásatások egyik kiemelt területén található fadobozban találták. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy az amulett női tulajdonosa (vagy tulajdonosai) elkerülte-e a szörnyű vulkánkitörést.

A régészek szerint a lakosok többsége az előkerült bizonyítékok alapján ezt meg tudta tenni, sokan áttelepültek a közeli városokba.

Számtalan amulett és értékes tárgy hevert a fadobozban Forrás: Parco Archeologico di Pompei

– magyarázta az elméleteiket Osanna. – Maga a fadoboz már nincs egészben a vulkánkitörés óta eltelt közel kétezer évnek köszönhetően, de az azt körülvevő vulkáni anyag megőrizte téglalap alakját.

A régészek megtalálták a doboz bronz sarokpántjait is, valamint a benne található, jó állapotban megőrzött amuletteket.

Az ősi kincsesládából előkerült kettő tükör, egy nyaklánc darabja, egy díszített mázas kerámia, valamint több bronzból, csontból, borostyánból és üvegből készült amulett.

Emellett ott lapult benne egy fallosz alakú szerencsetárgy, valamint egy maroknyi drágakő, köztük egy lila ametiszt női alakkal és egy vöröses kalcedonváltozatból készült, kézműves figura.

Szerencsét, termékenységet és védelmet szimbolizáltak

A borostyán- és üvegfaragványokat olyannyira szépen munkálták meg, hogy azokat nagy valószínűséggel csak igen jómódú egyének vásárolhatták meg.

– tette hozzá Osanna. – Talán az értékes kincsesdoboz az áldozatok egyikéhez tartozott.

Még vizsgálják a leleteket Forrás: Parco Archeologico di Pompei

A régészek szerint érdekes az előkerült tárgyak és amulettek ikonográfiája, amelyek a hiedelmek szerint szerencsét hoznak, segítik a termékenységet és elűzik a rossz szerencsét, miközben védelmet biztosítanak.

Noha a Vezúv 79. augusztus 24-én tört ki, a régészek azóta is kutatnak a romok között.

A friss felfedezések között szerepel többek között egy thermopolium (érkező és bordély), valamint a saját képmását imádó Narkisszosz ősi freskója.