Húsz év alatt 2,6 millió rénszarvas tűnt el az Északi-sarkvidékről

rénszarvas
Ma már csak Norvégia déli részén élnek vadon rénszarvasok
Vágólapra másolva!
Az Északi-sarkvidék természetellenesen gyorsan változik, amivel sem a rénszarvas, sem a karibu nem tud lépést tartani. A "Mikulás segítői" a klímaváltozás miatt most segítségre szorulnak: a csodálatos sarkvidéki állatok száma az elmúlt húsz évben folyamatosan hanyatlik, és a következmények szó szerint pusztítóak lehetnek egész ökoszisztémára nézve.
Vágólapra másolva!

Ez minden idők legalacsonyabb populációja

Az 1990-es évek közepe óta a rénszarvas- és karibu állomány mérete 56 százalékkal csökkent, a számuk a becslések szerint 4,7 millió állatról 2,1 millióra apadt az elmúlt húsz évben. Ez a legalacsonyabb szám, amit a kutatók ezeknek a szarvasféléknek a megfigyelésének kezdete óta kaptak.

Ma már csak Norvégia déli részén élnek vadon rénszarvasok Forrás: AFP/Hinrich Bäsemann

– írta a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration) kedden publikált, legutóbbi Északi-sarkvidéki jelentése. – Néhány állományban a megbízhatónak tekinthető kezdeti nyilvántartások óta ez minden idők legalacsonyabb populációja, ami egyfajta negatív rekord.

A rénszarvas és a karibu szinte azonos fajok, nevük latinul is ugyanúgy írandó: Rangifer tarandus; az utóbbi elnevezést inkább Észak-Amerikában használják.

Ezek az állatok nemcsak csodálatos agancsukról, hanem lenyűgöző vándorlásaikról is ismertek, amelyek során akár több ezer mérföldet is vándorolnak élelmet keresve.

Az útjukba kerülő, számukra ízletesnek tűnő növényzetet lelegelik, de jelenlétük igen fontos az azonos környezetben élő más állatok és a helyi emberek számára is, akiknek gyakran az élelmezésük, táplálékforrásuk és megélhetésük is a rénszarvasoktól függ.

A csökkenés mértéke komoly aggodalomra ad okot

A rénszarvas populáció drámai csökkenése azonban nem annyira meglepő a kutatók szerint, hiszen ezek az elmúlt húsz évben is meglepően nagy mértékben ingadoztak. Ám ezúttal annyiban más a helyzet, hogy a jelenlegi állományok száma egyszerűen túl alacsony ahhoz, hogy az természetes úton rendeződni tudjon a kívánt szintre.

A rénszarvasok a "Mikulás híres segítői" Forrás: AFP

– magyarázta Russell Schnell, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal munkatársa. – Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor amikor tíz év múlva visszatérünk a területre, példátlan következményekkel kell majd szembesülnünk.

Az eddig példa nélküli csökkenés okai között találjuk az

éghajlatváltozást, a vadászatot, a betegségeket és a korlátozott élelemforrások lehetőségének kombinációját;

olyan problémák, amelyek kéz a kézben járnak.

A klímaváltozás betegségeket és stresszfaktorokat hozott

A kutatók szerint az utolsó a globális felmelegedéssel együtt érkező, hosszabb és forróbb nyarak jelentették. Ez az időjárás ugyanis megkönnyíti a betegségek, kórokozók terjedését és extra stresszt jelentenek a rénszarvasok számára.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása egyelőre még feltartózhatatlan folyamatnak tűnik Forrás: Wikimedia Commons

– jegyzi meg a jelentés.

Arra is rámutat, hogy ha nagyobb perspektívából szemléljük az eseményeket, akkor láthatjuk, hogy a rénszarvasokkal kapcsolatos események jól reprezentálják azokat a nagyszabású problémákat, amelyekkel a Föld vadvilágának szembesülnie kell.

A vadon élő populációk számra riasztó mértékben csökken, a gerinces állatok állománya átlagosan 60 százalékkal csökkent 1970 óta.

Közben az Északi-sark gyorsabban változik, mint bármely más ökoszisztéma. És az itt élő állatok nem biztos, hogy képesek időben alkalmazkodni ehhez.