Szívfacsaró kép arról, mit művelünk az óceánokkal

Vágólapra másolva!
Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy delfin, a tetemet az angliai Cornwall közelében fedezték fel. Az elpusztult állatról készült fotó bejárta az internetet.
Vágólapra másolva!

A képet egy állatorvos, James Garnett tette közzé. Az eset még 2017 decemberében történt, ám a szakértő szerint az óceánok állapota évről évre egyre romlik, ezért is látta időszerűnek a felvétel megosztását. A képen jól látszik, hogy a tengeri emlős testére a háló teljesen rácsavarodott, iszonyatos szenvedéseket okozva ezzel az állatnak.

Az utóbbi időkben a figyelem elsősorban a természetes vizeket érő műanyagszennyezésre irányult, ám legalább ilyen mértékű problémát okoznak a halászok elhagyott felszerelései is. Évente nagyjából 640 000 tonna ilyen jellegű hulladék (háló, csapda, kötél) kerül a tengerekbe. Két ok miatt is pusztítják a környezetet: egyrészt a vízi állatok belegabalyodnak a szanaszét hagyott szemétbe és elpusztulnak, másrészt a korallzátonyok élővilágát is károsítják.

Évről évre állatok százezrei pusztulnak el a halászok elhagyott felszerelései miatt. A takarítás költséges, speciális búvárokat igényel, akiknek a legeldugottabb régiókba is el kell jutniuk, ha eredményeket akarnak felmutatni.