Őselefánt-maradványokat találtak a varsói metró építésekor

2019.08.13. 16:29


Több mint százezer éves, mintegy hét tonnás erdei őselefánt-nőstény maradványaira bukkantak a varsói metró építésekor, az őslény azonosításáról kedden adott hírt a lengyel sajtó.

Több mint százezer éves erdei őselefántmaradványokat találtak 

A második varsói metróvonal egyik újabb állomása építésekor hat méterrel a felszín alatt megtalált leletről - medence- és lábszárcsontokról - tavaly decemberben számoltak be a fővárosi hatóságok.
Kedden a metrót üzemeltető vállalat szóvivője közölte: a régészek által azóta azonosított csontok egy körülbelül húszéves nőstény maradványai.

Az állat 130-115 ezer évvel ezelőtt, a jégkorszakok közötti enyhébb időszakban élt.

A mai Lengyelország területén akkor élt elefántfélék 4,5 méter magasak voltak, súlyuk akár hét tonna is lehetett.

Erdei őselefánt (Palaeoloxodon antiquus) koponyája és egy modell.Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdei_%C5%91selef%C3%A1nt#/media/F%C3%A1jl:Elephas_antiquus.jpg

A szóvivő szerint az őslénymaradványok lelőhelyét a tervek szerint a jövő év elején nyíló, Plocka nevű metrómegállóban megjelölik. Korábban már bejelentették, hogy a csontmaradványokat a helyszínen egy üvegvitrinben állítják ki.

Az erdei őselefánt rekonstrukciója.Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdei_%C5%91selef%C3%A1nt#/media/F%C3%A1jl:Elephas-antiquus.jpg

A lengyel fővárosban utoljára a múlt század 60-as éveiben találták meg erdei őselefánt csontjait, ezeket a fővárosi Földtörténeti Múzeumban őrzik.

(Forrás: MTI)