Szovjet szennyeződésektől tisztítják meg az esztergomi Strázsa-hegyet

Stázsa-hegy
Rálátás a Kis-Strázsa-hegyre a Nagy-Strázsa-hegyről FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/LÁNCZI PÉTER
Vágólapra másolva!
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) 591 millió forintos költséggel megtisztítja a korábban itt állomásozó szovjet harckocsizók üzemanyag- és nehézfém szennyeződésétől az esztergomi Strázsa-hegyet - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden esztergomi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Megtisztítják meg az esztergomi Strázsa-hegyet

Rácz András kiemelte, az országos környezeti kármentesítési programban 1996-ban 30 ezer szennyezett helyszínt azonosítottak. Az ártalmatlanítás költségét ezer milliárd forintra becsülték, és harminc éves időtartammal számoltak.

Kilátás a Kis-Strázsa-hegy egyik bunkerének tetejéről az egykori laktanyára és az esztergomi reptérre FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/LÁNCZI PÉTER Forrás: https://www.origo.hu/utazas/20181221-kirandulas-a-kis-es-nagystrazsahegyen-esztergom-mellett.html

Az államtitkár hozzátette, az állami felelősségvállalási körben eddig 582 helyszínt tisztítottak meg. A kormány a feladatra évente 10 és 20 milliárd forint közötti összeget költ, a forrás 2010 óta kétszeresére bővült.
A 2,7 hektáros most megtisztítandó terület

ivóvízbázisok közelében, kiemelten érzékeny területen található.

A DINPI strázsa-hegyi bemutatóközpontja melletti négy tavat harckocsiúsztatónak használták, ott az iszapban fémeket is kimutattak - ismertette Füri András, a nemzeti park igazgatója.

A tavak élővilágát ideiglenesen áttelepítik

A munkálatokban az üzemanyag-tárolónál a szennyezett földet kitermelik, a tavakban lévő szennyezett iszapot pedig szikkasztás után ártalmatlanítják. A beavatkozás előtt a halakat, kétéltűeket, hüllőket ideiglenes élőhelyre telepítik át.

A tavak kármentesítésével és az élőlények visszatelepítésével őszre végeznek.

A volt üzemanyag-tárolónál a betonlétesítmények bontását is elvégzik, itt 2021 augusztusára állhat helyre a természetes állapot.

Rálátás a Kis-Strázsa-hegyre a Nagy-Strázsa-hegyről FORRÁS: TURISTA MAGAZIN/LÁNCZI PÉTER Forrás: https://www.origo.hu/utazas/20181221-kirandulas-a-kis-es-nagystrazsahegyen-esztergom-mellett.html

A területet már a Monarchia idején is katonai gyakorlatokra használták. Az első világháború után Esztergom határvárossá vált, ezzel megnőtt katonai szerepe.

Szovjet T-54-es harckocsi a prágai tavasz leverése idején Forrás: AFP/-

A második világháború után 1956-ig a Strázsa-hegy a magyar honvédség gyakorlótere volt,

1956-tól a szovjet déli hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használták.

Az 1997-ben alapított Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike, a fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny hegység nagyobb részén, a Duna és az Ipoly folyók között helyezkedik el.

(Forrás: MTI)