Élet és halál kérdése lesz egy tönkrement klímaberendezés

2019.08.11. 17:45

A klímaváltozás súlyos hatásaira figyelmeztetnek izraeli kutatók, akik szerint a közel-keleti országban az évszázad végére légkondicionálás nélkül szinte nem is lehet majd túlélni a hőhullámokat - jelentette a Háárec című újság honlapja szombaton.

 

A klímaváltozás miatt életveszélyes hőhullámok várhatók Izraelben

A lap az ország legnevesebb kutatóit kereste meg, hogy megjósolják, milyen változásokkal kell szembenéznie a globális felmelegedés miatt Izraelnek 2100- ig.

A Földközi-tenger partvidéke az izraeli Keszárea településnélForrás: Journey Wonders

Baruch Rinkovics, a Tenger- és Állóvízkutató-intézet professzora szerint az emberek nem értik, hogy nem csak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is:

a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről. Izraelben elsősorban a hőmérséklet emelkedésétől, a különösen súlyos hőhullámoktól tartanak: a rövid ideig tartó nagy hőterhelés

38-40 fokra növeli a testhőmérsékletet, és ennek eredménye fejfájás, hányás és nehéz légzés lehet.

Amikor a testhőmérséklet eléri a 41 fokot, rendszerszintű sérülés keletkezhet az agyban, a szívben, a májban és a vesékben, ami görcsökhöz és akár halálhoz is vezethet.

A sötétlila tengerisün (Strongylocentotus purpuratus) endemikus faj, a Földközi-tenger legnagyobb sünféléje, mely Izraelnél több  tengeri állattal együtt kihalhat a felmelegedés miatt.Forrás: Elter Tamás

Dani Rosenfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Földtudományi Intézetének professzora szerint 2100-ra az év legforróbb napjait nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül.

Élet és halál kérdésévé válhat egy tönkrement klímaberendezés"

- hangsúlyozta.


Számos település el fog néptelenedni, a nagyvárosok pedig hőszigetté válnak

Hadasz Szeroni, a Tel-avivi Egyetem környezettudományi tanszékének professzora szerint Irakban, Iránban és másutt a harmadik világban számos város el fog néptelenedni, de Izraelben meglesznek az élet feltételei a légkondicionálók működésének köszönhetően.

Hosszú, homokos tengerpart Tel-AvivnálForrás: Flickr.com

A városok betontengere nyáron várhatóan hőszigetté válik, ahol éjszaka sem lesz sokkal enyhébb a hőmérséklet, mint nappal.

Jeruzsálem, a három világvallás szent városa.Forrás: Wikimedia Commons

A Tel-avivi Egyetem tudósainak számítógépes modellje szerint a nyár várhatóan 49 százalékkal hosszabb,

míg a tél 56 százalékkal rövidebb lesz a század végére a jelenleginél,

és intenzív zivatarok növekedését jósolják, gyakran jégesővel és áradásokkal.

Az igen fejlett izraeli mezőgazdaságot is komolyan érinti a felmelegedésForrás: Wikimedia Commons

Izraelben folyamatosan csökkenni fog az éves csapadék mennyisége, és ahelyett, hogy északon a Kinneret-tavat töltené fel, délen okoz majd áradásokat a sivatagi lösztalajra hullva.

A Negev-sivatag látképe. A prognózisok szerint Izrael dél, sivatagos területein felhőszakadásszerű heves esőzések kialakulása várható a felforrósodott nyarakonForrás: Flickr.com

Az éghajlatváltozás hatni fog a növényzetre is: csökken az erdők mennyisége, mert a fák kiszáradnak vagy elégnek az egyre gyakoribb erdőtüzekben. Változás lesz a növénytermesztésben is, már Észak-Izraelben sem fog megteremni például a cseresznye.

A század végére 40 fokos lesz nyáron a Földközi-tenger

Izraelnél a tengerből már mostanra kihalt több állatfaj: amióta 30 fok felé emelkedett nyáron a hőmérséklet, eltűnt a lila tengeri sün, több tucat helyi kagylófaj és a Bibliában is említett bíborcsiga, amelyet évezredek óta használtak a kelmék festéséhez.

Már egy inopacifikus trópusi cápafaj a feketefoltos szirticápa (Carcharhinus melanopterus) is megtelepedett a Földközi-tenger keleti medencéjében, az izraeli partoktól egészen TörökországigForrás: Wikimedia Commons

A tudósok szerint a kihaló fajok helyére új, ínvazív állatfajok költöznek, és tovább szaporodnak a medúzák,

amelyek komoly károkat okoznak az erőművekben és a tengervíz-sótalanítókban.

Egy másik trópusi betolakodó,a tiszafalevél-moszat tudományos nevén a Caluerpa taxifolia, ami komoly fenyegetést jelent terjeszkedésével az endemikus mediterrán neptunfű-mezőkreForrás: Marine Biology

A kutatók szerint 2090-re Izrael földközi-tengeri partjánál 40 fokra emelkedhet a tengervíz hőmérséklete, a fürdési szezon csúcsán az úszás életveszélyes lehet. Földközi-tengeri mérőállomásán 12 centiméteres szintemelkedést mért az elmúlt 26 év alatt az izraeli Tenger- és Állóvízkutató-intézet.

Izraelnél a tengerből sok állat kihalt, az egyik a képen látható, a Bibliában is említett bíborcsiga (Bolinus brandaris).Forrás: Adriatic Explorers - Marine Life & Wrecks

A növekedés folytatódni fog, de Tel-Aviv nem tűnik el, a legrosszabb prognózis mellett is csak valahol a mai Ibn Gvirol utcánál fog húzódni a tengerpart.

Viszont az ókori régészeti emlékek, Askelon, Keszárea, Appolónia minden bizonnyal víz alá kerül majd.

 

A Földközi-tenger  élővilágában komoly változásokat hoz az egyre melegebbé váló tengervízForrás: Haiku Deck

Az előrejelzés szerint a városi csatornarendszerek egyre kevésbé tudnak majd megbirkózni a hirtelen, egyszerre lehulló hatalmas csapadékmennyiséggel, ezért áradások várhatók a téli időszakokban.

(Forrás: MTI)