A műanyagzacskók betiltását tervezik Németországban

2019.08.11. 16:36

A kiskereskedelemben használatos műanyagzacskók forgalmazásának teljes tiltásra készülnek Németországban, az ügy a törvényhozás mindkét kamarájában napirendre kerülhet - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

Már eddig is csökkent a környezetre fokozottan káros zacskók használata

A tartományi kormányokat összefogó Bundesratban Bajorország vezetése az egyszer használatos nejlonzacskók forgalmazásának tiltását kezdeményezi, az indítványról szeptember 20-án tárgyalnak.

A szövetségi kormány is dolgozik egy törvénytervezeten, amely a műanyag áruházi szatyrok használatának teljes körű tiltásáról szól.

A műanyagzacskók okozta környezetszennyezés komoly problémát jelent világszerteForrás: Inhabitat

A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások igen sikeresek, hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyagzacskók használata - mondta a Bild am Sonntagnak Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter, kiemelve,

hogy ezt a folyamatot egy kötelező érvényű, törvényben előírt tiltással teljesítik ki.

A jogaszabálytervezetet a szövetségi parlament (Bundestag) tárgyalja majd.

Nagyjából hárommilliárd fogy évente

A tárca becslése szerint a hártyavékony műanyagból gyártott egyszer használatos zacskókból évente nagyjából hárommilliárd darab fogy Németországban.

A Bundestag előtt fekvő törvényjavaslat végleg megtiltaná a kiskereskedelmi forgalomban a műanyagzacskók használatátForrás: AFP/Michael Kappeler

A vastagabb nejlonszatyrok is hozzátartoznak még a német fogyasztók életéhez,

az országos kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint 2018-ban mintegy kétmilliárd darab kelt el, vagyis fejenként 20. Ez jelentős előrelépés, három évvel korábban még 68 darab műanyagszatyor jutott egy főre.

(Forrás: MTI)