A legforróbb napokat nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül

klímaváltozás, szárazság, hőhullám, hőség
Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás súlyos hatásaira figyelmeztetnek izraeli kutatók, akik szerint a közel-keleti országban az évszázad végére légkondicionálás nélkül szinte nem is lehet majd túlélni a hőhullámokat - jelentette a Háárec című újság honlapja szombaton.
Vágólapra másolva!

A különösen súlyos hőhullámoktól tartanak

A lap az ország legnevesebb kutatóit kereste meg, hogy megjósolják, milyen változásokkal kell szembenéznie a globális felmelegedés miatt Izraelnek 2100- ig.

– mondta Baruch Rinkovics, a Tenger- és Állóvízkutató-intézet professzora a Háárec című újságnak.

A mezőgazdaságra is megdöbbentő hatással van a klímaváltozás Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Zhongcan

Izraelben elsősorban a hőmérséklet emelkedésétől, a különösen súlyos hőhullámoktól tartanak:

a rövid ideig tartó nagy hőterhelés 38-40 fokra növeli a testhőmérsékletet, és ennek eredménye fejfájás, hányás és nehéz légzés lehet.

Amikor a testhőmérséklet eléri a 41 fokot, rendszerszintű sérülés keletkezhet az agyban, a szívben, a májban és a vesékben, ami görcsökhöz és akár halálhoz is vezethet.

A nyár várhatóan 49 százalékkal hosszabb lesz

Dani Rosenfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Földtudományi Intézetének professzora szerint 2100-ra az év legforróbb napjait nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül.

– hangsúlyozta a szakember.

Súlyos egészségügyi következményei lehetnek a tartós hőhullámnak Forrás: AFP/Imaginechina

Hadasz Szeroni, a Tel-avivi Egyetem környezettudományi tanszékének professzora még ennél is tovább megy, és szerinte

Irakban, Iránban és másutt a harmadik világban számos város el fog néptelenedni, de Izraelben meglesznek az élet feltételei a légkondicionálók működésének köszönhetően.

A városok betontengere nyáron várhatóan hőszigetté válik, ahol éjszaka sem lesz sokkal enyhébb a hőmérséklet, mint nappal. A Tel-avivi Egyetem tudósainak számítógépes modellje szerint

a nyár várhatóan 49 százalékkal hosszabb, míg a tél 56 százalékkal rövidebb lesz a század végére a jelenleginél,

és intenzív zivatarok növekedését jósolják, gyakran jégesővel és áradásokkal.

Változás lesz a növénytermesztésben is

Izraelben folyamatosan csökkenni fog az éves csapadék mennyisége, és ahelyett, hogy északon a Kinneret-tavat töltené fel, délen okoz majd áradásokat a sivatagi lösztalajra hullva. Az éghajlatváltozás hatni fog a növényzetre is:

csökken az erdők mennyisége, mert a fák kiszáradnak vagy elégnek az egyre gyakoribb erdőtüzekben.

A klímaváltozás egyre extrémebb szárazságokat okoz Forrás: Shutterstock

Változás lesz a növénytermesztésben is, már Észak-Izraelben sem fog megteremni például a cseresznye. Izraelnél a tengerből már mostanra kihalt több állatfaj:

amióta 30 fok felé emelkedett nyáron a hőmérséklet, eltűnt a lila tengeri sün, több tucat helyi kagylófaj és a Bibliában is említett bíborcsiga, amelyet évezredek óta használtak a kelmék festéséhez.

A tudósok szerint a kihaló fajok helyére új, ínvazív állatfajok költöznek, és tovább szaporodnak a medúzák, amelyek komoly károkat okoznak az erőművekben és a tengervíz-sótalanítókban.

Áradások várhatók a téli időszakokban

A kutatók szerint 2090-re Izrael földközi-tengeri partjánál 40 fokra emelkedhet a tengervíz hőmérséklete, a fürdési szezon csúcsán az úszás életveszélyes lehet. Földközi-tengeri mérőállomásán 12 centiméteres szintemelkedést mért az elmúlt 26 év alatt az izraeli Tenger- és Állóvízkutató-intézet.

Egy indiai fiú megpróbálja magát lehűteni vízzel New Delhi-ben 2019 május 29-én Forrás: phys.org

A növekedés folytatódni fog, de Tel-Aviv nem tűnik el, a legrosszabb prognózis mellett is csak valahol a mai Ibn Gvirol utcánál fog húzódni a tengerpart.

Viszont az ókori régészeti emlékek, Askelon, Keszárea, Appolónia minden bizonnyal víz alá kerül majd. Az előrejelzés szerint a városi csatornarendszerek egyre kevésbé tudnak majd megbirkózni a hirtelen, egyszerre lehulló hatalmas csapadékmennyiséggel, ezért áradások várhatók a téli időszakokban.

(MTI, Háárec)