A világ legkorábbi magashegyi településének maradványait tárták fel

2019.08.10. 08:56

A világ eddig ismert legkorábbi, több mint 40 ezer éves magashegyi "településének" maradványait tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport az etiópiai Bale-hegységben.

A magaslati menedéket többször is lakták

A világ legkorábbi magashegyi településének maradványait tárták fel Etiópiában. A Science című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint kőkorszaki vadászok laktak a csaknem 3500 méteres magasságban. A radiometrikus kormeghatározásnak alávetett régészeti leletek alapján a kutatók megállapították, hogy a vadászok obszidiánból készítettek maguknak eszközöket, és óriás földikutyával táplálkoztak.

A helyszínen ilyen obszidián fegyvereket találtakForrás: A.R. Groos

Az ásatási munkálatok során faszénmaradványok is a felszínre kerültek. A szakemberek szerint nem egyértelmű, hogy a kőkorszaki vadászok tartósan a területen éltek-e, de az bizonyos, hogy a magaslati menedéket többször is lakták a 47 ezer és 31 ezer évvel ezelőtti időszakban.

A hegyek ma már jégmentesek

A nagy tengerszint feletti magasság megterheli az emberi szervezetet. A kutatók emiatt sokáig úgy vélték, hogy az emberiség csupán nem olyan régen kezdett el 2500 méter feletti magasságban letelepedni. Az elmúlt évek régészeti felfedezései azonban azt mutatják, hogy a magashegyi területeken való letelepedés az eddig véltnél korábbra nyúlik vissza.

A Bale-hegységben rejtőzött a településForrás: Flickr

A Berni Egyetem kutatói rekonstruálták a térség évezredekkel ezelőtti környezeti és éghajlati viszonyait a hegység völgyeiben lévő morénákból begyűjtött kőzetminták elemzése és kormeghatározása révén. Ezek a hegyek ma már jégmentesek.

A legutóbbi jégkorszak során, nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt azonban még gleccserek húzódtak nem messze a most felfedezett településtől.

(MTI, Science)