Maróth Miklós lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnöke

Vágólapra másolva!
Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének öt évre Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Közös döntés született a testület tagjairól is - írják a közleményben, amelyben emlékeztetnek arra, hogy 2019. szeptember 1-jétől az ELKH működteti a kutatóintézet-hálózatot.

Az Országgyűlés által 2019. augusztus 1-jével központi költségvetési szervként létrehozott ELKH Titkárság Irányító Testület elnöke Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, a nyelvtudományok doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának alapító dékánja lett. A testületbe az innovációs és technológiai miniszter Mezei Ferencet, Horváth Zitát, Grűner Györgyöt, Sótonyi Pétert, Gáspár Pétert és Kellermayer Miklóst, az MTA elnöke pedig Pálfy Péter Pált, Freund Tamást, Ádám Veronikát, Bokor Józsefet, Borsos Balázst és Borhy Lászlót javasolta.

Mint fogalmaznak, a személyi döntésekkel újabb fontos állomásához ért a hazai kutatás szervezetének és finanszírozásának átalakítása. A kormány azt várja a kutatóhálózati rendszer megújításától, hogy az több, a magyar gazdaság és társadalom számára jobban hasznosuló kutatást fog eredményezni, ennek érdekében évi 32 milliárd forinttal meg is növelte az innovációs és kutatási célokra fordítható forrásokat - hangsúlyozzák a közleményben.