Kibontotta vitorláját a jövő űrhajója

Vágólapra másolva!
A napenergiával hajtott Lightsail 2 műhold saját erejéből magasabb Föld körüli pályára emelkedett - jelentette a projektet elindító kaliforniai magánvállalkozás, a Planetary Society.
Vágólapra másolva!

A cipónyi méretű Lightsail 2-t júniusban indították Föld körüli pályára. Sikerült kibontania alufóliaszerű napvitorláját, mely a Napból sugárzó apró fényrészecskék, a fotonok mozgását használva löki előre a műszert.

A technológia gyakorlatilag kimeríthetetlen forrást ígér az űrhajózás számára. Helyettesítheti a rakéta-üzemanyagok véges készletét, amelyre az űrhajók jelenlegi generációja a repülés során, manőverezés közben támaszkodik.

- mondta Bruce Betts programmenedzser, miután közölték, hogy a műhold 1,6 kilométerrel magasabban lévő pályára emelkedett a Napból érkező fény nyomása alatt vitorlázva.

Bill Nye, a Planetary Society elnöke szerint ez a módszer leginkább a rakományok űrbe juttatásában játszhat szerepet, vagy olyan kis műholdak esetében, melyeknél még elegendő hely van a nagyobb és erőteljesebb napvitorlák szállítására.

Forrás: The Planetary Society

- fogalmazott Nye.

A Lightsail projekt még az 1990-es években kezdődött, az első, Cosmos 1 nevet viselő prototípus azonban egy hibás kilövéskor megsemmisült egy orosz rakétán 2005-ben. Második prototípusát, a Lightsail 1-et a Planetary Society 2015-ben juttatta az űrbe, technikai problémák miatt azonban nem tudott elég magasra jutni, hogy a napfény energiáját használja a mozgásra.

(MTI/Reuters)