Az orvosok sem hitték el, mi került egy fiatal nő tüdejébe

Vágólapra másolva!
Bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátummal akadályozta meg a nem kívánt teherbeesést egy 31 éves portugál nő. A módszer kiválóan működött egy ideig, aztán nem várt dolog történt: a felkarba ültetett eszköz valahogy a tüdejébe került.
Vágólapra másolva!

A BMJ Case Reports című orvosi folyóiratban megjelent cikk szerint a nőnek három hónapon át erős hüvelyi vérzése volt, ezért fordult orvoshoz. A szakember ezt követően felfedezte, hogy az implantátum nem ott van, ahol lennie kellene.

Mivel bizonyos időközönként cserélni kell őket, az esetet megelőzően a páciensnek már több ilyen jellegű implantátuma is volt, az elsőt 2010-ben, a harmadikat – ami végül a tüdejében kötött ki – pedig 2017-ben helyezték a bőre alá.

A fogamzásgátló implantátum valójában egy gyufaszál vékonyságú eszköz, amely szintetikus progeszteront juttat folyamatosan a véráramba. A hormon hatására a méhnyak nyálkahártyája megvastagszik, így a spermium nem tudja megtermékenyíteni a petesejtet.

Forrás: BMJ Case Reports

Az eszközt általában a felkar bőre alá ültetik és ötévente cserélik. Az eset főszereplője azonban már három év után kicseréltette az implantátumot.

Az orvosok végül csak ultrahangos vizsgálat segítségével akadtak az eltévedt eszközre, ami a bal tüdőben „vert tanyát". Speciális műtéttel végül eltávolították az idegen testet, és a nő komplikációk nélkül távozhatott a kórházból.

A fentihez hasonló esetek ritkák, de előfordulhatnak abban az esetben, ha a fogamzásgátló eszközt túl mélyre ültetik a bőr alá. Ilyenkor például intenzív testmozgás hatására kimozdulhat az implantátum és a test más pontjára vándorolhat.

(Science ALert)