Hatalmas fegyverarzenállal eltemetett, rejtélyes harcosra bukkantak

angol harcos
Egy magasrangú angol harcos lehetett
Vágólapra másolva!
Egy rejtélyes katona sírjára bukkantak a kutatók Anglia déli részén, amelyet kétezer évvel ezelőtt helyezhettek örök nyugalomra. A temetkezési hely azonban több szempontból is kuriózumnak számít: nem csak az eltemetett ember múltjáról szolgáltat részletes információkat, hanem ez minősül az országban talált „legjobban felszerelt harcos sírjának".
Vágólapra másolva!

Az ország egyik legrangosabb katonája lehetett

A vaskorból származó, kétezer éves katonasírban egy kard, részletgazdagon díszített kardhüvely, lándzsa, sisak, fejfedő és egy hatalmas bronzalakkal dekorált pajzs is helyet kapott, de a harcos teste mellé temettek jó néhány edényt és egyéb ingóságot is. A katona maradványain a kutatók DNS-teszteket végeztek és igyekeztek minél több információhoz jutni arról, hogy pontosan ki lehetett és milyen szerepet játszott a történelemben.

A kard és a hüvely Forrás: Novium Museum/Chichester District Council

– mondta James Kenny régész, a Chichester Kerületi Tanács tagja. – A tudományos kutatásnak, elemzésnek és a világhírű régészeti szakértők bevonásának köszönhetően egyre jobban megértjük a rejtélyes harcos történetét.

Sisak Forrás: Novium Museum/Chichester District Council

A temetkezési rendjét vizsgálva a kutatók most úgy gondolják, hogy a misztikus harcos az ország egyik legrangosabb katonája lehetett, aki nagy valószínűséggel Gaul hadsereg katonájaként küzdött Julius Caesar és a rómaiak ellen.

Közszemlére teszik az egyedülálló fegyvergyűjteményt

A kutatók szerint a kardot, a lándzsát és a pajzsot szándékosan törték el, hogy ezzel is jelképesen tisztelegjenek az elhunyt előtt, aki számos csatában használta azokat sikerrel.

– magyarázta Kenny. – Ám még mindig túl keveset tudunk erről az ősi harcosról, akiről az előzetes vizsgálatok azt is feltételezték, hogy talán inkább egy pap lehetett és nem is katona.

Egy magasrangú angol harcos lehetett Forrás: Pinterest

A szakértők azt már biztosan kijelentették, hogy az igen rendezetlen fogazat elemzése szerint a férfi körülbelül 30 és 45 éves lehetett, amikor elhunyt és 157 centiméter magas volt.

A testalkat azonban aktív életmódra, jó eséllyel lovaglásra utal, ám nem találtak nyilvánvaló jelet arra, hogy a harcos egy csatában vesztette életét.

A történetében tehát még igen sok a hiányosság. Ennek ellenére szeretnék bemutatni a nyilvánosságnak a Chichester Novium Múzeumban, ahol az érdeklődők megtekinthetik az egyedülálló fegyvergyűjteményt és az eddig összeállt mozaik darabkákat. A tárlat a tervek szerint 2020. január 25-én nyílik meg.