67 éve halt meg Evita Perón

Eva Perón, Evita
Első látásra egymásba szerettek
Vágólapra másolva!
María Eva Duarte de Perón a szegénységből küzdötte fel magát a csúcsra. Az argentin elnök, Juan Perón feleségeként a világ egyik legismertebb asszonyává vált, és nem kis része volt abban, hogy férje az 1946-os elnökválasztáson elsöprő győzelmet arasson. Argentína népe csak Evitaként ismerte, és százezrek rajongtak érte. A politikus-díva, Evita Perón pontosan 67 éve, 1952. július 26-án halt meg, halálhírére pedig Argentína mély gyászba borult.
Vágólapra másolva!

„Én saját magam nője vagyok."
(Evita Perón)

Nem fogadta el a sorsát és a szegénységet

Maria Eva Ibarguren Duarte egy törvénytelen viszony ötödik gyermekeként jött a világra 1919. május 7-én az argentínai Los Toldos kisvárosában. Tehetős földbirtokos apjának egy másodpercre sem felelt meg a hagyományos életmód,

Juan Duartének ugyanis kettő családja volt:

az egyiket a felesége, Adela D'Huart és törvényes gyermekei képviselték; míg másikat a szeretője, a baszk származású háztartási alkalmazottjaként dolgozó Juana Ibarguren és közös utódaik.

Eva, mint elsőáldozó 1926-ban Forrás: Wikimedia Commons

A férfi a nyilvánosság előtt sem titkolta, hogy kettős életet él. És bár igyekezett megosztani idejét és anyagi forrásait a két családja között, végül mégis elhagyta a szeretőjét és közös gyerekeiket.

Törvénytelen utódként Eva nem viselhette apja nevét és örökséget sem remélhetett, amikor Juan Duarte meghalt egy autóbalesetben.

Elege lett a szegénységből és Buenos Aires-be költözött Forrás: Wikimedia Commons

Nehéz idők, szegénység, és a nélkülözés évei következtek apja halála után. Eva azonban ezt nem fogadta el a sorstól, és tizenöt évesen otthagyta az iskolát, hogy Buenos Airesbe menjen szerencsét próbálni.

Híres történelmi alakokat formált meg

A nagyvárosba érkező vonzó és bájos Evita viszonylag gyorsan talált magának munkát. Az iskolai színkör lelkes tagjaként a nagyvilági életről álmodozó Eva színésznőként kapott állást a fővárosban. Először 1935-ben lépett színpadra, de a nyúlfarknyi alakítása nem bizonyult túl emlékezetesnek a közönség számára.

Követte az álmait Forrás: Wikimedia Commons

Alacsony költségvetésű filmekben kapott kisebb szerepeket, ám a valódi színésznői karrierről álmodozó Eva hamarosan rájött, hogy nem ezen az úton kell járnia.

A jelentéktelen filmes szereplések miatt alacsony volt a gázsija, ezért elment egy rádiós meghallgatásra a Radio Belgranonhoz,

ahol kedves hangja, lelkesítő stílusa miatt azonnal a hallgatók kedvencévé vált.

Olyan híres történelmi alakokat formált meg, mint II. Katalin orosz cárnő, I. Erzsébet angol királynő, Maria Walewska lengyel grófnő (Napóleon szeretője), vagy a színésznő Sarah Bernhardt.

Kisebb szerepeket kapott színésznőként Forrás: Wikimedia Commons

Hamarosan olyan jól keresett, hogy nem csak egy csinos apartmant tudott vásárolni, hanem megtudta alapítani a saját vállalkozását is, amelyben rádióműsorok gyártásával foglalkozott.

Az alig húszéves Eva mindössze négy év alatt kényelmes és biztonságos életet teremtett magának.

Tragédia útján estek szerelembe Juan Perónnal

A nő élete 1944. január 22-én változott meg örökre, amikor találkozott a nála majdnem kétszer idősebb Juan Perón ezredessel. A férfi a Buenos Aires-i Luna Park stadionban szervezett egy jótékonysági gyűjtést a januári, San Juan-i földrengés áldozatai számára.

Egy jótékonysági esten ismerkedett meg Juan Perónnal Forrás: Wikimedia Commons

Az argentin katonai junta egyik befolyásos vezetőjének népszerűségét a népjóléti programja alapozta meg, Perón egyre erősebb politikai és katonai hatalmához pedig nem fért kétség. Juan Perón hadügyminiszerként és alelnökként tevékenykedett a Ramírez elnököt puccsal megbuktató Farell elnök alatt.

Szinte azonnal egymásba szerettek és hamarosan össze is költöztek.

Első látásra egymásba szerettek Forrás: Wikimedia Commons

Amikor a férfi növekvő népszerűségétől rettegő kormány egy hatalmi harc során 1945-ben elítéltette, majd börtönbe vetette a férfit, Eva mozgósította Perón támogatóit, tárgyalt az ország legfontosabb szakszervezeteinek vezetőivel, és tüntetésre hívta őket a Plaza de Mayo-ra, ahol a tömeg Perón szabadon bocsátását követelte.

1945. október 17-én kisebb tömeg követelte Juan Perón szabadon bocsátását Forrás: Wikimedia Commons

Miközben október 17-én az ország a Peronistast (a lojalitás napját) ünnepelte, két-háromszáz ember sikerrel tüntetett:

Juan Perónt szabadon engedték, és néhány nap múlva október 22-én a pár titokban házasságot kötött.

Buenos Aires északi részére költöztek és megállapodtak, hogy együtt fognak dolgozni Argentína jólétéért.

Hírneve és varázsa elérte Európát is

Juan Perón 1946-ban úgy döntött, hogy indul az ország elnöki posztjáért. Eva, mint a leendő „First Lady" szakított a hagyományokkal, és a férje oldalán tevékenyen részt vett illetve kulcsszerepet játszott a kampányban.

Rádióműsorokban népszerűsítette férjét, fáradhatatlanul járta a vidéket, és szónoklataiban Perónt éltette.

A pár megérkezeik Madridba Forrás: Wikimedia Commons

Ő volt az első olyan politikus-feleség Argentínában, aki maga is megjelent a nyilvánosság előtt a férje mellett, az emberek pedig úgy érezték, hogy a nő egy közülük, aki valóban sokat tett sorsuk jobbra fordításáért.

Perón pártja az 1946. február 26-i választásokon 52 százalékkal abszolút többséget szerzett, a győzelem eredményeként az ezredes június 4-én Argentína elnöke lett. Evát a nép akkoriban már csak Evitaként emlegette és ezrek rajongtak érte.

Hírneve és varázsa lassan elérte Európát is.

Egy egész ország rajongott Evitáért Forrás: Wikimedia Commons

A következő évben meglátogatta Spanyolországban Francisco Franco tábornokot , spanyol elnököt,

Olaszországban felkereste a pápát, de találkozott Franciaország és Portugália elnökeivel,

valamint a monacói herceggel is.

Látogatása során tanúbizonyságát adta kitűnő szónoki képességének, és azt üzente,harcol azért, hogy a szegények kevésbé szegények, és a gazdagok kevésbé gazdagok legyenek.

A legújabb párizsi divatnak hódolt

A szívek királynőjének is nevezett Evita valóságos nemzeti intézménnyé, a szegények és kisemmizettek bálványává vált, aki könyveket és ruhákat osztogatott a rászorulóknak, emellett ingyenes kórházakat, iskolákat, árvaházakat hozott létre.

Imádta a csinos párizsi ruhákat Forrás: Wikimedia Commons

Az európai sajtó közben nem csak a nemes cselekedeteiről és a szívhez szóló beszédeiről tudósított, hanem a divatos öltözködéséről is.

Evita ugyanis a legújabb párizsi divatnak hódolt

és előszeretettel hozatta a francia fővárosból a bundáit, ékszereit és a mindennapi viseleteként híressé vált kosztümjeit.

Mindig a legújabb divat szerint öltözködött Forrás: AFPFORUM

Nőként nem csak aktívan politizált, hanem

elsőként mutatkozott nyilvánosan nadrágban, ami akkoriban komoly megbotránkoztatást jelentett.

Mindig kivételesen csinosan öltözködött Forrás: AFPFORUM

Még Angelo Giuseppe Roncalli püspököt (a későbbi XXIII. János pápát) is lenyűgözte az elegáns, ám törékeny nő, aki fáradhatatlanul dolgozott a szegényekért. Felkerült a Time magazin címlapjára, amelyben részletesen írtak a múltjáról és a választási kampányban játszott fontos szerepéről.

Teljes erővel támogatta a szegényeket

Nem sokkal a választások után Argentína törvényt fogadott el, amelyben szavazati jogot biztosított a nőknek. Az ország női lakossága már 1910 óta küzdött ezért, amiért is a nők Evitának mondtak köszönetet. A First Lady azonban nem pihent:

1948-ban létrehozta az Eva Perón Alapítványt, amlynek az argentin szegények megsegítését tűzte ki céljául.

Szívesen találkozott maga is a támogatásra szoruló szegényekkel Forrás: Wikimedia Commons

A szervezet első, tízezer pesós adománya magától Evitától érkezett, amit a későbbiekben a kormány, a szakszervezetek és a magánadományozók támogattak.

Az alapítvány sokat segített Argentína szegényein,

akik az alapítványnak köszönhetően minden évben több százezer cipőt, főzőedényt és varrógépet kaptak Evita közbenjárására a kormány rendezte az idősek nyugdíját, a szegényeknek lakhatást biztosítottak, gyarapították az iskolák és könyvtárak számát.

Szívesen végzett jótékonysági munkát: az 1948-ban készült fotón Evita egy futball mérkőzésen látható Forrás: Wikimedia Commons

Az alapítvány több ezer munkavállalót foglalkoztatott és lassan önálló vállalkozássá nőtte ki magát, amelyet a katolikus egyház is szívvel-lélekkel támogatott. Később a lottó- és mozijegy bevételek egy részét is felajánlották az alapítvány megsegítésére.

Evita maga felügyelte a munkát, és személyesen találkozott a szegényekkel.

Soha nem felejtette el, hogy honnan jött és időközben csendesen legendává, szinte mitikus lénnyé, egy angyallá vált a nép szemében.

„Kíméletlen, fáradhatatlan, intelligens és szép nő volt"

Nem csoda, hogy mind az alapítványnál végzett munka, mind a nők szavazati jogának a kivívása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy férjét 1952-ben újraválasztották, ezúttal már 63 százalékos többséggel.

Evita alelnöknek jelöltette magát, és az ezt bejelentő gyűlésre nem kevesebb, mint kétmillió ember gyűlt össze.

Támogatta a nők szavazati jogát Forrás: Wikimedia Commons

A társadalom felsőbb osztályának tagjai, valamint a katonaság képviselői azonban viszolyogtak annak a lehetőségétől, hogy Perón esetleges halála esetén egy „egykori színésznő" vezesse az országot.

Az 1951. augusztus 22-én megrendezett nagygyűlésen Evita végül visszalépett az alelnöki jelöltségtől, és azt mondta az őt imádó tömegnek,

az egyetlen célja, hogy a férjét segítse és a szegényeket szolgálja.

Hiába támogatták rengetegen az alelnöki jelölését, mégis visszalépett Forrás: Wikimedia Commons

A valóságban betegsége és a hadsereg nyomása miatt lépett vissza, ám kárpótlásul megkapta a „nemzet szellemi vezetője" címet.

Evita Perónnál egy évvel korábban méhnyakrákot diagnosztizáltak és a 36 kilósra fogyott asszonyt kibírhatatlan fájdalmak gyötörték.

A ravatalhoz három hétig zarándokoltak az emberek Forrás: Wikimedia Commons

Utolsó nyilvános szereplése férje második elnöki beiktatásán volt a Casa Rosada erkélyén, majd néhány héttel később, 1952. július 26-án meghalt. Mindössze 33 éves volt.

A hírre gyászba borult Argentína, a testét bebalzsamozták és üvegkoporsóba helyezték. A ravatalhoz három hétig zarándokoltak az emberek.

Halálakor a New York Times ezt írta róla: „kíméletlen, fáradhatatlan, intelligens és szép nő volt".

Hosszú kálvária után, csak 1973-ban, Juan Perón halála után helyezték végső nyugalomra a Duarte családi kriptában.