Különös pózban találtak rá a brutálisan meggyilkolt férfire

Vágólapra másolva!
A pikt férfivel elképesztő kegyetlenséggel végeztek gyilkosai, 1400 év elteltével azonban a modern technika segítségével végre sikerült rekonstruálni az áldozat arcát.
Vágólapra másolva!

A test a skót hegyvidék egyik barlangjában feküdt háborítatlanul több mint ezer éven át, míg archeológusok egy csoportja meg nem találta a maradványokat. A csontváz érdekes pozícióban hevert a földön: végtagjaira súlyos köveket helyeztek, koponyáját betörték, lábai keresztbe voltak rakva. A digitális technika segítségével a kutatóknak sikerült rekonstruálnia a férfi arcát, emellett az is kiderült, hogy a csak Rosemarkie-i Férfiként emlegetett személy közösségének egy befolyásos tagjaként élte életét.

A piktek törzsszövetség volt Skócia középső és északi részein a 3. század és a 10. század között. Nem ismert, hogy eredetileg milyen néven nevezték magukat. A latin Picti szó „festett" vagy „tetovált" embereket jelent. Gyakran harcban álltak a hódító rómaiakkal. A kutatók szerint a barlangban talált férfi robusztus alkatú ember volt.

– nyilatkozta a The Scotsman című lapnak Simon Gunn, a Leicester Egyetem munkatársa.

Forrás: Christopher Rynn/University of Dundee

A 167 centi magas harcos fehérjében gazdag ételeket fogyasztott, ami ritkának számított abban az időszakban. Radiokarbonos kormeghatározás alapján Kr. u. 430 és 630 között gyilkolhatták meg. A test mellett számos állatcsontot felfedeztek, ami arra utal, hogy díszes temetést kaphatott.

A betört koponyán kívül más sérüléseket nem találtak a testen, vagyis az illető vélhetően nem harcos volt és nem kemény fizikai munkával kereste kenyerét.

A kutatók kiemelték, folytatódik a Rosemarkie környéki barlangok átkutatása. A becslések szerint ezeket a helyeket már 2300 éve használták az emberek különböző célokra.