Váratlan helyen bukkant fel a klímaváltozás miatt a pörölycápa

KÖZÖNSÉGES PÖRÖLYCÁPA
Vágólapra másolva!
Egy ír hajó vette észre a hátuszonyt, ami egy közönséges pörölycápához tartozott.
Vágólapra másolva!

Az ötméteres testhosszat is elérő közönséges pörölycápák valódi csúcsragadozók, számos élőlény szerepel az étlapjukon, köztük csontos halak és tengeri gerinctelenek; a nagyobb példányok rájákat és más cápafajokat is zsákmányolnak. A pörölycápa jellegzetes feje a zsákmány felkutatására szolgál, egyfajta „mozgásdetektorként" működik. Rendkívül érzékeny, minden mozgást érzékel, így a gyorsan mozgó zsákmányt is könnyedén elkapja.

E faj képviselői inkább a melegebb vizeket kedvelik, éppen ezért meglepő, hogy egy példány most az ír partok közelébe, a Kelta-tengerbe merészkedett. Szakértők szerint ezt a klímaváltozás miatt melegedő tengervíz tette lehetővé, így a közeljövőben hasonló egzotikus fajok megjelenésére is számítani lehet.

„Elképzelhető, hogy egy eltévedt egyeddel van dolgunk, de sokkal valószínűbb, hogy óceánjaink egyre melegebbé válnak" – nyilatkozta a The Times magazinnak Simon Boxall, a Nemzeti Óceanográfiai Központ munkatársa. A kutató rámutatott arra, hogy a környék vizeinek hőmérséklete az elmúlt évtizedekben drámaian megemelkedett, arra bátorítva az egzotikusabb, trópusi vizeket preferáló fajokat, hogy északabbi vizekbe vonuljanak.

KÖZÖNSÉGES PÖRÖLYCÁPA Forrás: Biosphoto/Jeffrey Rotman / Biosphoto/Jeffrey Rotman

Északi menedék

Nehéz vitába bocsátkozni azzal a megállapítással, hogy a klímaváltozás miatt a tengervizek hőmérséklete is megugrik. Az Amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA) 2016-os számításai szerint tíz év alatt a tengervizek hőmérséklete átlagosan 0,07 Celsius-fokkal emelkedett, egy új tanulmány pedig azt jósolja, hogy 2100-ra 1,2-3,2 Celsius-fokkal lesznek melegebbek az óceánok. Ez pusztító hatással lesz a tengeri életformákra, különösen a nagyobb cápákra, amik az 50-es évek óta már így is érzékeny veszteségeket szenvedtek el természetes élőhelyükön.

Az északi vizek ugyanakkor menedéket kínálhatnak. A szakértők előrejelzése szerint 2050-re 10 új cápafaj is megtelepedhet a szigetországhoz közeli vizekben. Ezek közé tartozik például a feketevégű cápa, a koboldcápa vagy a pörölycápa.

Boxall ugyanakkor azt is hozzátette, cápainvázióra egy jó darabig biztosan nem kell számítani.