Különös egyezség született a Holdon járt első ember halála miatt

Armstrong
Az Apolló-11 személyzete (balról jobbra), Neil Armstrong, Michael Collins, és Edwin Aldrin
Vágólapra másolva!
Egy ohiói kórház hatmillió dollárt fizetett  Neil Armstrong családtagjainak egy titkos megállapodás keretében, hogy ne hozzák nyilvánosságra - szakértői véleménnyel is alátámasztott - meggyőződésüket, amely szerint az űrhajós halálát a nem megfelelő kórházi kezelés okozta - derült ki a The New York Times amerikai napilap birtokába került bírósági dokumentumokból.
Vágólapra másolva!

A család váltig állította, műhiba okozta az űrhajós halálát

A fairfieldi Mercy Health-Fairfield Kórház és a család között 2014-ben létrejött megállapodás alapján kifizetett összegből a család tíz tagja, köztük az űrhajós két fia, két testvére és hat unokája részesült a Cincinattiben lévő Hamilton megyei hagyatéki bíróság dokumentumai szerint - olvasható az amerikai napilap szerdai számában.

Az Apolló-11 személyzete (balról jobbra), Neil Armstrong, Michael Collins, és Edwin Aldrin Forrás: NASA

Neil Armstrong, az első ember, aki idegen égitest, a Hold felszínére lépett, 2012. augusztus 25-én halt meg,

két héttel az után, hogy szívkoszorúér-áthidaló műtéten esett át. A család akkor azt közölte, hogy a beavatkozás szövődményei okozták halálát.

Neil Armstrong, a rakétahajtású X–15 kísérleti géppel 1962-ben Forrás: NASA

A dokumentumok szerint Armstrong már lábadozott, amikor eltávolították a bypass műtét során ideiglenesen beültetett speciális csöveket. Ekkor belső vérzés lépett fel nála, vérnyomása jelentősen csökkent.

Neil Armstrong a Hold felszínén Forrás: NASA

A kórház katéterlaborjában leszívták a vér egy részét a szívből, és csak ezután vitték ismét műtőbe. Egy héttel később halt meg.

Azonnal meg kellett volna műteni

A bírósághoz eljuttatott orvosi szakvélemény szerint a komplikáció fellépésekor a beteget azonnal műtőbe kellett volna vinni, nem pedig a katéterlaborba.

"Nagy hiba volt a katéterlaborba menni" - írta Joseph Bavaria, a Pennsylvaniai Egyetem szívsebészetének alelnöke, aki a család kérésre vizsgálta át az orvosi beavatkozások dokumentumait.

Neil Armstrong lábnyoma a Holdon Forrás: NASA

Egy másik szakember, Richard Salzano, a Yale Egyetem szívsebésze, aki a kórház megbízásából írt szakvéleményt az ügyről, úgy vélte, hogy a katéterlaboratóriumi beavatkozás

Paul Nagy korvettkapitány és a Haditengerészet USS Philippine Sea cirkálójának legénysége ünnepélyesen búcsút vesznek Neil Armstrongtól Forrás: NASA

A 2014 szeptemberében létrejött bizalmas egyezségben a kórház kiállt ugyan az általa biztosított kezelés helyessége mellett, de belegyezett a hatmillió dollár kifizetésébe, hogy elkerülje az ügy nyilvánosságra kerülését.

Egy ideig diszkréten hallgattak az egyezségről

A kapott összeg nagy részét, mintegy 5,2 millió dollárt Armstrong fiai kapták meg, restvérei 250-250 ezret kaptak, hat unokája fejenként 24 ezret.

A Holdról visszatért űrhajósok ünneplése New Yorkban, 1969-ben Forrás: NASA

James R. Hansen, az Auburni Egyetem professzora és a First Man: A Life of Neil A. Armstrong című először 2005-ben megjelent életraj írója az amerikai napilapnak elmondta, hogy nem sokkal Armstrong halála után

már tudatában volt az Armstrong kezelésekor fellépett problémáknak.

Buzz Aldrin, a másodikként Holdra lépett ember, Annie Glenn, Armsotrong özvegye, John Glenn szenátor és Diana Krall énekesnő, Neil Armstrong búcsúztatásán Forrás: AFP/Evan Vucci

Ám műve 2018-as frissített újrakiadásakor visszatartotta az információt

tekintettel a család egyes tagjaira. "De hiszem, hogy meg kell ismerni az egész történetet" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az segíthet megelőzni a hasonló jövőbeni tragédiákat is.

(Forrás: MTI/AP)