Az éghajlatváltozás okozza a pusztító kaliforniai erdőtüzeket

erdőtűz
A Russian man stands near a forest in fire near village Dolginino on August 4, 2010. Russia's worst heatwave for decades shows no sign of relenting, officials warned as firefighters battled hundreds of wildfires in a national disaster that has claimed at least 40 lives. President Dmitry Medvedev has declared a state of emergency in seven Russian regions over the fires which have left tens of thousands of hectares of land ablaze and uprooted hundreds from their homes. AFP PHOTO / ARTYOM KOROTAYEV
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben soha nem látott méretű erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában, amelyek egyre több katasztrofális következménnyel járnak. Az állam történetének eddig legsúlyosabb tűzvészei kapcsán a hatóságok egyre drámaibb számokat közöltek a tűz tombolásának emberi és anyagi áldozatairól. Noha az erdőtüzeknek számos oka van, az éghajlatváltozás egészen eddig nem szerepelt a listán.
Vágólapra másolva!

Növekvő tendenciára kell számítani

Az 1970-es évektől számítva a nyolcszorosára nőtt a kaliforniai erdőtüzek száma, az évente leégett terület közel 500 százalékkal nőtt. A kutatók az Earth's Future című tudományos lapban közzétett tanulmányban szoros összefüggést találtak a drámai mértékeket öltött jelenség és az éghajlatváltozás között.

Óriási pusztítással járnak az erdőtüzek Forrás: AFP/Artyom Korotayev

– mondta Park Williams, a tanulmány vezető szerzője. – Arra a következtetésre jutottunk, hogy a közelmúltban az északi partot és a Sierra Nevada régiókat érintő nyári erdőtüzek szoros kapcsolatban állnak a hőt növelő száraz talajviszonyokkal.

A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a tűzvészek száma a hőmérséklet további emelkedése miatt exponenciálisan növekedni fognak a következő negyven évben.

Könnyebben és gyorsabban terjed a tűz

A kutatók kifejtették, hogy még mérsékelt légköri felmelegedés esetén is gyorsan távozik a nedvesség a talajból és a növényzetből, ami a tűz könnyen és gyorsabb terjedéséhez vezet. Miután a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, ez aszályt és szárazságot generál.

Hatalmas terület tűnik el az erdőtüzek miatt Forrás: NASa

– magyarázta Park Williams, aki megjegyezte, hogy az állam átlagos nyári hőmérséklete 1896 óta közel 16 fokkal emelkedett.

Az éves leégett terület kiterjedése 1972-től 2018-ig az ötszörösére nőtt és a nyolcszorosára emelkedett a nyári időszakokban. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy

az éghajlat hatásai rendkívül szezonálisak, függnek a növényzet típusától, a topográfiától és az emberi településmintáktól.

A fű vagy a cserjék dominálta nem erdős területeken például nem növekedtek a nyári tűzvészek.