A Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről alkotott képet

lézertükör American astronaut Edwin Aldrin on the Moon space space suit moon flight HORIZONTAL
The flight of the U.S. spacecraft Apollo 11. Lunar Module pilot Edwin Aldrin sets equipment on the lunar surface. A laser-radar reflector (center); the lunar module (right corner).
Vágólapra másolva!
Az ötven évvel ezelőtti Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről és a Földről alkotott képet - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Mizser Attila felidézte, hogy a Holdra lépő űrhajósok például kőzeteket gyűjtöttek, lézertükröt és szeizmométert helyeztek el, s ezek rendkívül fontos adatokat szolgáltattak.

A műszerek segítségével pontosítani lehetett a Föld-Hold távolságot, s a bolygó kontinensvándorlásait is. Az utóbbi akkoriban friss elméletnek számított, ahogy azzal sem voltak tisztában, vannak-e holdrengések.

Az Apolló-programban mintegy 400 kilogrammnyi holdkőzetet hoztak haza az expedíciók, amelyek az égitest történelméről árulkodnak - tette hozzá.

Edwin Aldrin felállítja a lézertükröt a Holdon Forrás: Origo

A Holdra szállás jelentőségét úgy is érzékeltette a csillagász, hogy az emberiség évezredes álma teljesült, amikor egy idegen égitestre léphetett a "követei" révén. Az Apolló-program befejezése óta ez nem ismétlődött meg - fűzte hozzá.

Ötven éve, 1969. július 21-én lépett először ember, az amerikai Neil Armstrong a Hold felszínére. Az Apollo-11 1969. július 16-án, 14 óra 34 perckor indult el, fedélzetén Neil Armstrong parancsnokkal, Edwin "Buzz" Aldrin és Michael Collins űrhajóssal a Hold felé.