Ki hitte volna, létezik lángelméjű gyík is

kéknyelvű szkink
Kéknyelvű szkink (Tiliqua scincoides)
Vágólapra másolva!
Már szinte a kezdetektől fogva felnőtt módjára képesek tanulni a fiatal ausztrál kéknyelvű szkinkek (Tiliqua scincoides) - derült ki egy ausztrál kutatásból.
Vágólapra másolva!

Okosan kell cselekedniük, ha életben akarnak maradni

Az ausztrál kéknyelvű szkinkek már születésük pillanatától fogva csak magukra számíthatnak, a szülők nem segítik, nem védelmezik a kis gyíkokat - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Kéknyelvű szkink (Tiliqua scincoides) Forrás: Wikimedia Commons

Egy felnőtt példány testhossza elérheti akár a 600 millimétert is, és a kemény pikkelyborítás, valamint az erőteljes harapás nagyban segíti a kifejlett egyedek boldogulását.

A kéknyelvű szkink Ausztráliában honos gyíkféle Forrás: Wikimedia Commons

Ezzel szemben a fiatal gyíkok jóval kisebbek és ebből fakadóan sebezhetőbbek is, vagyis okosan kell cselekedniük, ha életben akarnak maradni.

Kiugróak a fiatalok képességei

Az ausztrál Macquarie Egyetemen dolgozó Birgit Szabo és Martin Whiting az Ausztrál Nemzeti Egyetemen, az Új-Dél-Walesi Egyetemen és a skóciai St Andrews Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve vizsgálták 12 felnőtt, a vadonban befogott ausztrál kéknyelvű szkink, valamint 16 fogságban született fiatal példány kognitív képességeit.

Forrás: Dr. Giuseppe MAZZA18, boulevard des Moulins - 98000 MONACO

A felnőtt példányok kétévesnél idősebbek, a fiatalok mindössze 23-56 naposak voltak.

A szakemberek egy sor feladatot végeztettek el az állatokkal. "A fiatal gyíkok minden feladatban ugyanolyan jól teljesítettek, mint a felnőtt társaik" - mondta Szabo. Hozzátette: "ez azt mutatja, hogy a fiatal példányok már szinte a kezdetektől fogva úgy képesek tanulni, mint a felnőttek".

(Forrás: MTI)