A Honvédkórház szakemberei is segítik a sziámi ikrek szétválasztását

2019.07.17. 12:29

A Honvédkórház szakemberei is közreműködnek a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjénél.

A Honvédkórház közleményben azt írták, a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek soron következő műtétjében a Honvédkórház több orvosából és egészségügyi szakdolgozójából álló csapat is rész vesz július végén Bangladesben. A műtét a dakkai Központi Katonai Kórházban lesz.

A kórház tizenegy egészségügyi szakemberrel támogatja a sziámi ikerpár végső operációját, a szakemberek között vannak orvosok, műtőssegédek és műtősnők is. A rendkívül bonyolult és veszélyes műtétet Csókay András idegsebész, a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa vezeti.

A Honvédkórház orvosai önszántukból ajánlották fel segítségüket, az egészségügyi szakdolgozók az MH Egészségügyi Központ külön engedélyével lesznek jelen az operációnál. Műtéti eszközöket is biztosítanak a beavatkozás elvégzéséhez, amely várhatóan két napig fog tartani.

Rabia és Rukia 2017. július 24-énForrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kedden azt közölte az MTI-vel: Bangladesben végzik el a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét az alapítvány magyar orvosai. Pontos időpontot nem írtak, úgy fogalmaztak, "a gyerekek állapota optimális", így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk.

A sziámi ikrek jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult.

Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.