A Honvédkórház szakemberei is segítik a sziámi ikrek szétválasztását

Magyar orvoscsapat választja szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket, Rabiát és Rukiyát
DHAKA, BANGLADESH - JULY 24: 1-year conjoined baby girls Rabia and Rukia as they were born joined at the head have been admitted at Banghabandhu Sheik Mujib Medical University for treatment on July 24, 2017 in Dhaka, Bangladesh. On July 16, 2016 the baby girls were born at the PDC Clinic in Panba, Bangladesh. Professor Dr. Ruhul Amin, pediatric surgeon of Banghabandhu Sheik Murjib Medical University Said, the team will be doing a CT scan and other tests to the girls. We can hire experts for their surgery because it’s a rare case in Bangladesh. We have no experience before. After mature ages we can separate them. It will be 5-6 years more. PHOTOGRAPH BY Rehman Asad / Barcroft Images London-T:+44 207 033 1031 E:[email protected] - New York-T:+1 212 796 2458 E:[email protected] - New Delhi-T:+91 11 4053 2429 E:[email protected] www.barcroftimages.com
Vágólapra másolva!
A Honvédkórház szakemberei is közreműködnek a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjénél.
Vágólapra másolva!

A Honvédkórház közleményben azt írták, a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek soron következő műtétjében a Honvédkórház több orvosából és egészségügyi szakdolgozójából álló csapat is rész vesz július végén Bangladesben. A műtét a dakkai Központi Katonai Kórházban lesz.

A kórház tizenegy egészségügyi szakemberrel támogatja a sziámi ikerpár végső operációját,

a szakemberek között vannak orvosok, műtőssegédek és műtősnők is. A rendkívül bonyolult és veszélyes műtétet Csókay András idegsebész, a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa vezeti.

A Honvédkórház orvosai önszántukból ajánlották fel segítségüket, az egészségügyi szakdolgozók az MH Egészségügyi Központ külön engedélyével lesznek jelen az operációnál. Műtéti eszközöket is biztosítanak a beavatkozás elvégzéséhez, amely várhatóan két napig fog tartani.

Rabia és Rukia 2017. július 24-én Forrás: NORTHFOTO/Rehman Asad / Barcroft Media/Rehman Asad / Barcroft Images

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kedden azt közölte az MTI-vel: Bangladesben végzik el a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét az alapítvány magyar orvosai. Pontos időpontot nem írtak, úgy fogalmaztak, "a gyerekek állapota optimális", így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk.

A sziámi ikrek jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult.

Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.