Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét Nagy-Britanniában

sziámi ikrek
Safa és Marva a műtét előtt.
Vágólapra másolva!
Sikeresen választottak szét kétéves, fejüknél összenőtt pakisztáni sziámi ikreket egy londoni kórházban - jelentették be az orvosok kedden.
Vágólapra másolva!

Szafa és Marva Ullah 2017 januárjában született Pakisztánban. A két kislány a koponyájánál volt összenőve,

agyuk egy része is összekapcsolódott.

"A craniopagus egy kivételesen ritka és összetett állapot" - magyarázta David J. Dunaway, az ikreket operáló sebészcsoport egyik vezetője. A műtétet még februárban végezték el. Az orvoscsoportnak ez volt az eddigi legbonyolultabb operációja - fűzte hozzá.

Safa és Marva a műtét előtt. Forrás: https://www.theguardian.com/society/2019/jul/15/conjoined-twins-separated-great-ormond-street-safa-marwa

Fejüknél összenőtt, de más szerveikben különálló sziámi ikrek egymillió születésből egyszer jönnek világra, az pedig még ritkább, hogy az agyszövetük össze legyen kapcsolódva.

Évente világszerte 50 craniopagus-iker születik, közülük csak 15 ikerpár éli túl élete első hónapját.

Dunaway elmondta, hogy a műtéthez a legkorszerűbb technológiát is felhasználták, beleértve a virtuális valóságot, a fejlett képalkotást és a háromdimenziós nyomtatást. Ezek segítettek abban a sebészeknek, hogy megtervezzék és begyakorolják a műtétet a komplikációk minimalizálása érdekében.
Az operációt a londoni Great Ormond Street-i kórházban végezték el. A kislányokat négy hónappal később bocsátották el a kórházból.

Safa és Marva Ullah elhagyják a kórházat anyjukkal és nagyapjukkal. Forrás: https://www.theguardian.com/society/2019/jul/15/conjoined-twins-separated-great-ormond-street-safa-marwa

"Ezek a korszerű tudományos technikák nagyon megnövelték Szafa és Marva sikeres operációjának esélyeit. Az agyuk sokkal jobban össze volt nőve, mint az a korábbi hasonló eseteknél előfordult, így ez egy jóval komplikáltabb műtét volt" - hangsúlyozta a kórház közleménye.
Öt hónappal a műtét után az ikerlányok állapota lassan, de biztosan javul. Orvosaik szerint a most következő időszak nagyon lényeges a felgyógyulásukhoz.

(Forrás: MTI)